De ontwikkelingen in het bedrijfsleven

De ontwikkelingen in het bedrijfsleven

Met de huidige COVID-19 crisis worden veel mensen gedwongen om thuis te werken. Dit is voor de maatschappij natuurlijk enorm wennen, maar het biedt op andere vlakken ook enorm veel kansen. Hoe behouden we bijvoorbeeld de menselijke touch van het thuiswerken? Hoe blijf je in contact met je collega’s en hoe voorkom je dat je té lang thuis achter je laptop zit? In dit artikel behandelen we dit soort vragen. 

Welke rol speelt een cobot?

Een cobot speelt weldegelijk een belangrijke rol in het huidige bedrijfsleven. Door de huidige ontwikkelingen zien we steeds vaker dat ook de cobot in het bedrijfsleven zijn intrede doet bij steeds meer bedrijven. Of het nu gaat om cobots in de fabrieken of juist cobots op de kantoren, we zien ze steeds meer. Op kantoren zien we juist steeds meer cobots, die door middel van een scherm kunnen communiceren. Zo zijn er bewegende robots op de kantoren, die vrij door het kantoor kunnen bewegen. Op deze manier kunnen thuiswerkende mensen toch bij verschillende vergaderingen aanwezig zijn. 

Ook in fabrieken speelt de cobot een rol. Zeker ten tijde van de huidige crisis is een collaboratieve robot erg handig. De huidige richtlijnen schrijven bijvoorbeeld voor dat er 1.5 meter afstand gehouden moet worden. Met een collaboratieve robot is dit een stuk gemakkelijker. Naast het feit dat hiermee uw fabriek gewoon kunt blijven draaien, gaat ook de efficiëntie van uw fabriek omhoog.

De reden hiervoor is dat u deze collaboratieve robots vrijwel volledig zelf kunt programmeren. Hierdoor kunt u de robots op vele verschillende plekken in uw fabriek inzetten, waardoor de robot ook erg flexibel is. De handelingen die deze collaboratieve robot uitvoert, zijn zodanig gestandaardiseerd dat niet alleen de efficiëntie, maar ook de precisie van het werk omhoog gaat. Hierdoor neemt ook de kwaliteit van uw producten toe. 

Voor uw werknemers is het daarnaast vele malen gemakkelijker om het werk vol te houden. Zij worden namelijk ontzien van fysieke activiteiten, die anders door hen gedaan zouden moeten worden. Dit zorgt voor kostenbesparing voor uw werknemers op het gebied van gezondheidszorg, maar ook voor uw eigen bedrijf. Dit komt omdat de kans op uitval van uw werknemers sterk afneemt. 

Het thuiswerken wordt aangemoedigd

Door de huidige crisis wordt daarnaast ook het thuiswerken sterk aangemoedigd. Hoewel dit van veel mensen veel flexibiliteit en verstandigheid vraagt, brengt het ook veel risico’s met zich mee. Uw werkplek thuis is namelijk lang niet altijd ergonomisch ingericht, waardoor de kans bestaat dat u rug-, nek- of schouderklachten krijgt. 

Het is daarom aan te raden om ook thuis in beweging te blijven. Maakte u bij uw bedrijf dagelijks een wandeling, dan moet u dat ook thuis gewoon blijven doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat u fysiek actief blijft, maar zorgt er ook voor dat u zich beter kunt focussen als u daadwerkelijk weer aan het werk gaat. 

Houdt contact met collega’s

Ook het contact houden met collega’s is veranderd. Probeer dit echter wel zoveel mogelijk interactief te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u uw webcam gebruikt tijdens meetings, houdt dagelijks een pauze waarbij u meerdere collega’s uitnodigd om even bij te praten. Dit zorgt ervoor dat u als collega’s toch bij elkaar komt. Daarnaast zorgt het voor een welverdiende pauze als u al een lange tijd aan het werk bent. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.