SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Lochemse ondernemers niet blij met parkeerregime

  •  'Geen handige combinatie'
  •   28 februari 2020
  •  Verscheen eerder bij

LOCHEM - De ondernemers in de Lochemse binnenstad zijn niet gerust op het parkeerregime dat de komende maanden gaat gelden. Tijdens een afgelopen maandag gehouden gesprek met de gemeente zijn weliswaar de nodige punten op de i gezet, maar voorzitter Jaap Matthijsen van de LOV zegt: ‘Eerst zien, dan geloven.’ 

De ondernemersvereniging heeft zich behoorlijk opgewonden over het feit dat veel werkzaamheden nu tegelijk worden uitgevoerd en dat maatregelen om de tijdelijke teloorgang van parkeerplaatsen pas op het allerlaatste moment zijn genomen. “En sommige van die oplossingen zijn ook nu nog niet beschikbaar”, zegt Matthijssen.

Extra plekken

Hij doelt op extra parkeerplaatsen aan de Mauritsweg en op het voormalige BIM-terrein aan de Julianaweg. De ondergrond is weliswaar verhard maar de belijning kon door de aanhoudende regenval nog niet worden aangebracht. De gemeente laat weten dat, als dit deze week niet lukt, er toch geparkeerd mag worden op deze locaties.

Advertentie

Verder moet Matthijssen nog zien of het lukt om de bouwplaats, die al lange tijd bijna de halve Markt bezet houdt, eind deze week is ontruimd zoals is beloofd. Daar gaat het om zo’n 30 parkeerplekken.

Overleg

De gemeente Lochem liet in een onlangs verschenen persbericht weten dat de maatregelen in overleg met de ondernemers zijn genomen. Op bijna hetzelfde moment riep de LOV de leden en hun personeel op om hun auto’s bij het gemeentehuis te parkeren. Om andere locaties te ontlasten maar vooral ook als uiting van protest.

Dat laatste leidde tot het genoemde gesprek van afgelopen maandag. Daarbij zijn de maatregelen nog eens doorgesproken. Omdat er bij de ondernemers nog veel twijfel leeft is tevens afgesproken dat men om de twee weken bij elkaar gaat zitten om de vinger aan de pols te houden en knelpunten te bespreken.

Klanten

Jaap Matthijssen vindt dat de betrokken ambtenaren en bestuurders zich onvoldoende bewust zijn wat hun handelen voor gevolgen heeft voor ondernemers. “Als je 20 tot 30 procent parkeerplekken minder hebt, mis je vooral de klanten van buiten Lochem en je moet maar afwachten of die terugkomen”, zo zegt hij.

"Je moet altijd blijven praten"
Jaap Matthijssen

En verder: “Ik heb de betrokken ambtenaar gevraagd hoe hij het zou vinden als hij 30 procent minder salaris kreeg. Dat vond hij geen goed idee.” De ondernemers verwachten nog meer overlast als de werkzaamheden aan het Graafschapterrein echt gaan beginnen. “Dan krijgen we vermoedelijk nog een bak ellende over ons heen”, aldus de LOV-voorman.

Afspraken

Er heerst verder ongenoegen over afspraken die eind 2018 zijn gemaakt tussen gemeente en de stuurgroep Landstad Lochem. Toen ontstond consensus over het parkeerregime. Er werd onder meer afgesproken dat de bezettingsgraad van de parkeerplaatsen in en rond het centrum constant gemonitord zou worden. Als de 80 procent zou worden overschreden, zou er ingegrepen worden.

De gemeente beschouwt de huidige situatie als uitzonderlijk en zette die afspraken tijdelijk opzij. Dit tot ongenoegen van de ondernemersvereniging. De gemeente geeft overigens toe dat het feit dat nu veel werkzaamheden tegelijk worden uitgevoerd niet was voorzien.

Ondanks alle grieven is Jaap Matthijssen blij dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn en blijven. “Je moet altijd blijven praten.”


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.