SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Walraven van Hall.

Zutphen herdenkt 'bankier van het verzet'

ZUTPHEN - Hoewel hij miljoenen fraudeerde, werd hij een held. Walravan van Hall was in de Tweede Wereldoorlog de bankier van het verzet. In Zutphen wordt hij deze dinsdag herdacht.

Woensdag is het precies 75 jaar geleden dat hij wed geëxecuteerd door de Duitsers. Van Hall, oorspronkelijk afkomstig in Amsterdam, werkte als bankdirecteur bij Oyens en Van Eefhen in Zutphen. In de oorlog bedacht hij een riskante constructie om het verzet te financieren.

Advertentie

Daarmee pleegde hij, samen met zijn broer, de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Via slimme trucjes sprokkelde hij tientallen miljoenen guldens bij elkaar. Daarmee hielp hij het verzet enorm. Kort voor het eind van de oorlog werd hij echter verraden en doodgeschoten door de bezetter.

Herdenking

Van Hall werd pas bekend bij het grotere publiek toen enkele jaren terug de film Bankier van het Verzet uitkwam. De rol van de bankdirecteur werd vertolkt door Barry Atsma. Bijna 75 jaar later wordt hij nu in Zutphen herdacht. Zijn 80-jarige dochter Mary Ann en 83-jarige zoon Aad zijn bij die herdenking aanwezig.

De herdenking is in besloten gezelschap. Later dit jaar wordt nog een herdenkingsplaquette onthuld in het familiehuis aan de IJsselkade. In Theater Luxor wordt tevens de film dinsdagavond vertoond mét achtereenvolgend historische beelden van de familie.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.