SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen bezuinigt opnieuw op mantelzorgers

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat opnieuw bezuinigen op mantelzorgers, meldt het college van burgemeester en wethouders. De mantelzorgwaardering, een vergoeding van een relatief klein bedrag wat ééns per jaar aangevraagd kan worden, gaat omlaag. In 2019 werd deze vergoeding al gehalveerd.

Waar het 'cadeautje' voor mensen die zorgen voor een naaste of bekende in 2018 nog 125 euro was, werd dit in 2019 naar beneden gebracht naar 65 euro. Jonge mantelzorgers krijgen een vergoeding van 25 euro. In 2019 vroegen 846 volwassenen en 39 jonge mantelzorgers een vergoeding aan. Samen was dat goed voor 55.965 euro. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan wat ervoor is begroot, namelijk 75.000 euro.

Advertentie

Het college wil nu de vergoeding echter alsnog verminderen. Dit tegen de protestgeluiden van meerdere politieke partijen in. Die riepen in een forum op om niet meer verder te bezuinigen op de voergoeding en de rest van het zogenoemde 'minimabeleid'. Maar volgens het college is de mantelzorgwaardering niet het enige wat er wordt gedaan. "Buiten de mantelzorgwaardering om is er het hele jaar door aandacht voor mantelzorgers. Zo heeft Perspectief een taak om mantelzorgers te ondersteunen", legt het college uit.

De vergoeding voor 2020 wordt 40 euro voor volwassen mantelzorgers. De vergoeding voor jonge mantelzorgers, onder de 23 jaar, blijft gelijk met 25 euro. Het college verwacht dat mantelzorgers niet blij zullen zijn met de verlaging, maar dat de bezuinigingen nou eenmaal overal in de gemeente nodig zijn.

Met de bezuiniging bespaart de gemeente jaarlijks 35.000 euro.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.