Opinie: Mooie woorden

Opinie: Mooie woorden

Als je het maar mooi verpakt kan je alles verkopen. Dat moet het college gedacht hebben bij het nu voorliggende bestemmingsplan. Want eerlijk is eerlijk, de verpakking is mooi: goed voor Eerbeek, goed voor de industrie, goed voor de bewoners, “Eerbeek van het slot”. Wie kan daar nu tegen zijn? Jammer dat als je de verpakking opent en je je echt verdiept in het plan, dat de uitwerking tegenvalt en er nog heel veel mist om deze beloftes waar te maken.

Diana Bent

Ondernemer

Er is jaren gewerkt aan allerlei technische berekeningen, maar waar een bestemmingsplan om draait is, of het een omgeving biedt waarin je prettig kan wonen en werken. Dit noemen we goede ruimtelijke ordening en dit is nu net wat in het plan ontbreekt. Dit is de reden dat bedrijven (23x), detailhandel (19x) en bewoners (78x) in het plangebied zich grote zorgen maken en samen 903 bezwaarpunten hebben ingediend. NIET omdat ze tegen de industrie zijn, NIET omdat ze tegen ontwikkeling van het dorp zijn en WEL omdat het plan op zeer kritische punten niet af is. 

"Het grootste probleem lijkt echter dat nu voor de verkiezingen tijd belangrijker wordt gevonden dan kwaliteit, waardoor dit plan nu niet goed genoeg is om goedgekeurd te worden"
Diana Bent

Zij lopen hiermee grote risico’s in hun bedrijfsvoering, ontwikkelingen en woongenot – juist de punten die door dit plan opgelost moesten worden. Is het dan allemaal slecht? Nee zeker niet. Het grootste probleem lijkt echter dat nu voor de verkiezingen tijd belangrijker wordt gevonden dan kwaliteit, waardoor dit plan nu niet goed genoeg is om goedgekeurd te worden. Wat nodig is, is tijd om een goede vertaling van alle technische gegevens naar een prettig woon en werk klimaat te maken. Een plan opstellen wat gebaseerd is op goede ruimtelijke ordening.  Gebeurt dit niet dan is de kans heel groot dat een lange weg van juridische procedures volgt en Eerbeek echt op slot raakt.

Dus zeg nu NEE tegen dit plan, werk het integraal uit met ook aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en zorg dat het in overleg met alle betrokkenen op een goede manier wordt afgemaakt. Zodat  de beoogde ambities en mooie woorden ook waarheid worden. 

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.