Verhaal van Lochemer Wim Aloserij krijgt Duitse vertaling
- Nieuws
- 4 oktober 2024
- LokaalLochem
LOCHEM - De uit Lochem afkomstige Wim Aloserij overleefde drie concentratiekampen en de ramp met het Duitse cruiseschip Cap Arcona tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn buitengewone levensverhaal werd vastgelegd door schrijver Frank Krake in het boek De Laatste Getuige, dat in meerdere talen werd vertaald. Echter, een Duitse vertaling was er nog niet, ondanks de bijzondere connectie met het land. Dat veranderde toen de kleinzoon van een voormalig SS'er besloot de vertaling te financieren.
Drie concentratiekampen en een scheepsramp
Wim Aloserij beleefde het ondenkbare. Hij werd opgesloten in de concentratiekampen Amersfoort, Husum-Schwesing en Neuengamme, en overleefde uiteindelijk ook nog de ramp met de Cap Arcona, waarbij ruim 7.000 gevangenen verdronken nadat het schip, vol met gevangenen, door Britse vliegtuigen tot zinken werd gebracht. Slechts weinigen overleefden deze ramp, waaronder Aloserij.
In 2018, op 94-jarige leeftijd, overleed Wim Aloserij in Hamburg, waar hij verbleef voor een herdenking van de slachtoffers van het concentratiekamp Neuengamme. Het was slechts enkele dagen voordat hij tijdens de Nationale Dodenherdenking in Nederland zou spreken over zijn ervaringen.
Duitse vertaling
De Laatste Getuige verscheen in 2018, een maand voor Aloserij’s overlijden, en trok veel aandacht in Nederland en daarbuiten. Het boek werd in meerdere talen uitgegeven, maar opvallend genoeg nog niet in het Duits. Jörg Siegfried, kleinzoon van een SS'er, hoorde over het verhaal van Aloserij en voelde zich geroepen om actie te ondernemen. Toen hij ontdekte dat Duitse uitgeverijen geen interesse toonden in een vertaling van De Laatste Getuige, besloot hij het heft in eigen handen te nemen. Hij financierde de vertaling zelf, met in zijn achterhoofd het gewicht van zijn familieverleden.
De Duitse vertaling van het boek werd op een symbolische locatie gepresenteerd: het voormalige concentratiekamp Husum-Schwesing, een van de kampen waar Aloserij tijdens de oorlog gevangen zat.