De Berkelscheepvaart, herleving van een historische traditie

De Berkelscheepvaart, herleving van een historische traditie

In 1987 werd de "Stichting De Berkelzomp" opgericht door een groep gepassioneerde vrijwilligers met een gemeenschappelijk doel: het herbouwen en exploiteren van een authentieke Berkelzomp. Deze stichting had als missie om de oude Berkelvaart nieuw leven in te blazen en om te vormen tot een eigentijdse toeristische attractie. Met behulp van negen toegewijde vrijwilligers en de Technische school van Borculo werd dit ambitieuze project in slechts twee jaar gerealiseerd.

De Berkelzomp "Jappe"

De eerste herbouwde Berkelzomp werd vernoemd naar "Jappe", een van de laatste traditionele Berkelschippers. Deze zomp is een nauwkeurige replica van een historisch scheepje, gebouwd volgens een originele bouwtekening bewaard door het Waterschap. De "Jappe" voer afwisselend op verschillende delen van de Berkel, waaronder Eibergen, Borculo, Lochem en Almen.

Uitbreiding van de vloot

Dankzij het succes en de populariteit van de "Jappe" ontstond er al snel de behoefte aan meer zompen. Vanaf 2004 werd het mogelijk om op alle vier de locaties langs de Berkel over een eigen zomp te beschikken. Elke plaats kreeg zijn eigen unieke zomp, wat de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de Berkelvaart verder vergrootte. Tegenwoordig zijn er vier zompen actief:

  • De "Jappe" in Borculo
  • De "Snippe" in Eibergen
  • De "Ente" in Lochem
  • De "Fute" in Almen

Deze zompen bieden dagelijks toeristische vaarten aan van april tot november, met uitzondering van Almen, waar de vaarten plaatsvinden van april tot eind september. Hierdoor kunnen bezoekers genieten van een prachtige, historische tocht over de Berkel, waarbij ze niet alleen het landschap bewonderen maar ook een glimp opvangen van het rijke verleden van de regio.

De zompen op de Berkel vertegenwoordigen niet alleen een ode aan het verleden, maar vormen ook een verbindend element voor de gemeenschappen langs de rivier. Ze brengen mensen samen en laten hen het rijke verleden van de regio herontdekken, terwijl ze genieten van een ontspannende en educatieve vaartocht. 

Op piratentocht met Woeste Willem

Een vaartocht over de Berkel met Woeste Willem, dat is pas een avontuur! Speciaal voor kinderen tot acht jaar (volwassenen mogen natuurlijk ook gewoon meevaren) biedt de Berkelzomp een heuse piratentocht aan.

Tijdens deze spannende vaartocht neemt Woeste Willem je mee op zoek naar een verborgen schat. Hij kan jouw hulp goed gebruiken, want zonder de hulp van jonge piraten in spé zal het niet lukken om de schat te vinden. Verkleed als piraat, ga je samen met Woeste Willem op zoek naar aanwijzingen die verstopt zijn in flessenpost. Het is een avontuur vol mysterie en plezier, waarbij kinderen zich helemaal kunnen uitleven in hun rol als piraten.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.