Bijna de helft van de jongeren in onze regio ervaart stress

Bijna de helft van de jongeren in onze regio ervaart stress

Jongeren in de regio ervaren stress. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD. In Lochem voelt bijna de helft deze druk. In Zutphen is het zelfs meer dan de helft. 

De GGD en het RIVM hebben met 188.000 tweede- en vierdeklassers uit Nederland gesproken over hoe ze zich voelen. Daaruit blijkt dat 49,5 procent geregeld stress ervaart. In Lochem ligt dit iets onder het gemiddelde, namelijk 48 procent. In Zutphen ervaart 54 procent van de jongeren stress.

Social media

Deze stress kan meerdere oorzaken hebben. Waaronder de druk van social media. In Lochem (35,9 procent) en Zutphen (39,2 procent) zegt een deel van de jongeren regelmatig tot vaak last te hebben van prestatiedruk. Niet alleen op school, maar ook in het dagelijkse leven.

Op social media pesten scholieren elkaar ook geregeld. Zo'n 9 procent van de scholieren in onze regio zegt daar wel eens slachtoffer van te zijn. Pesten op school gebeurt meer, daar is zo'n 15 procent van de scholieren slachtoffer van.

Verminder stress door te sporten

Stress kan je verminderen door genoeg te bewegen. Dat doen jongeren wel, maar niet extreem veel. In Lochem zegt 18,8 procent dagelijks een uur te bewegen. In Zutphen is dit 15,4 procent. Wel loopt of fietst ruim 90 procent van de jongeren dagelijks, veelal naar school. In Lochem sport 83 procent wekelijks in georganiseerd verband, in Zutphen is dit 77,7 procent.

Een slechte lifestyle draagt daarentegen niet bij aan het verminderen van stress. Bijna 60 procent van de jongeren in de regio heeft wel eens alcohol gedronken, ruim 20 procent doet dat met regelmaat.

Meer cijfers over jongeren in onze regio

Uit het onderzoek van de GGD en het RIVM zijn meer cijfers naar boven gekomen. 

  • 28,4 procent voelt zich soms tot altijd eenzaam. 
  • 27,1 procent ervaart psychische klachten.
  • 4,5 procent heeft moeite met rondkomen. 
  • 53,1 procent heeft veel vertrouwen in de toekomst.

Meer over stress? Bekijk hier het interview met Timo Hans, de schrijver van het boek 'Stress Is Een Kunst'. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.