Gezellig samen door Harfsen fietsen
v.l.n.r. Geni Horstink, voorzitster, Jannie Besselink, Henk Lindner (penningmeester) en Sientje Uenk (vrijwilligster). Op de fiets Gerda van Proosdij (iniatiefneemster) en Henk Slettenhaar (technische commissie).

Gezellig samen door Harfsen fietsen

Het voorjaar staat om de hoek. Heerlijk om er dus even lekker met de fiets eropuit te gaan. Maar wat als je dat niet meer zelfstandig kan? Fietsmaatjes Harfsen laat mensen genieten van de mooie omgeving rondom Harfsen. Vanaf 10 april kunnen gasten samen met een vrijwilliger gebruikmaken van de elektrische duofiets. De duofiets is bedoeld voor mensen met een beperking of een tijdelijke blessure en daardoor niet meer zelfstandig kunnen fietsen? 

Geni Horstink en Henri van Proosdij vertellen hoe een klein jaar geleden het idee ontstond achter Fietsmaatjes Harfsen. Toen Geni aan Gerda van Proosdij, moeder van Henri, vroeg wat zij nog zou wensen voor Harfsen, kwam de wens naar boven voor een elektrische duofiets. “Gerda is een van de wat oudere inwoners van Harfsen en kan gelukkig nog zelf fietsen. Ze gunt het iedereen die zelf niet meer zelfstandig kan fietsen ook het plezier om even lekker buiten gewoon een stukje te fietsen.” Aldus Geni. 

Een goede match

Al vrij snel werd er een zelfstandige stichting opgericht. Er werden fondsen, waaronder de gemeente Lochem, geworven en een groep vrijwilligers opgezet. Gerda en Sientje Uenk zijn zelf in hun omgeving op zoek gegaan naar gasten en vrijwilligers. Vrijwilligers en gasten worden namelijk aan elkaar gematched. Welzijnscoördinator Harfsen heeft intakegesprekken gehouden met de vrijwilligers en gasten om een zo goed mogelijke match te creëren. Vrijwilligers krijgen onder leiding van een coördinator vooraf ook een proefles en instructies hoe ze een gast kunnen begeleiden op de fiets. “Je gaat toch met een gast het verkeer in die afhankelijk van je is.” 

Via een speciaal reserveringssysteem, dat via de website loopt, kunnen fietsmaatjes hun gewenste tijd reserveren. Dat kan voor een uurtje, maar theoretisch zou het ook voor een hele dag kunnen. “Na een paar maanden gaan we evalueren hoe dit verloopt. Via de site kunnen we ook precies zien hoelang de duofiets gemiddeld gebruikt wordt.” Vertelt Henri.

Concept

Het concept van Fietsmaatjes Harfsen is gebaseerd op het landelijke initiatief, waar momenteel zo’n vijftig varianten van zijn. Hierdoor hebben ze veel kennis en ervaring kunnen inwinnen voordat er ook nog maar een ritje in Harfsen is gemaakt. “Door te werken met maatjes is gebleken dat de duofiets vaker wordt gebruikt en er een band ontstaat tussen de maatjes. Het is dus meer dan alleen maar een fietsrit.” Voor een rit wordt een vergoeding gevraagd van drie euro. Dit komt dan weer ten goede aan het onderhoud van de duofiets. Voor dit onderhoud is ook een technisch team samengesteld.

Stalling

Momenteel staat de duofiets in een stalling in de kern van Harfsen. Dit is nog een tijdelijke stalling en de stichting doet hierbij een oproep voor een stalling voor de toekomst. Mocht je nog een stalling hebben in de kern van Harfsen, neem dan contact op met de stichting via [email protected].

Onthulling

Woensdag 10 april om 19.00 uur wordt de duofiets feestelijk onthuld. Alle inwoners en de directe omgeving is van harte welkom bij Dorpshuus Hoeflo aan de Hulstweg in Harfsen om de nieuwe aanwinst te bewonderen.  Wethouder Wendy Goodin zal namens de gemeente Lochem aanwezig zijn. Na afloop is er gelegenheid voor een hapje en een drankje in Dorpshuus Hoeflo. 

Voor meer informatie over Fietsmaatjes Harfsen, neem dan een kijkje op www.fietsmaatjesharfsen.nl. Nieuwe vrijwilligers en gasten kunnen zich hier ook aanmelden. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.