Groep 8'ers aan het woord: 'Zin in, maar ook wel een beetje spannend'

Groep 8'ers aan het woord: 'Zin in, maar ook wel een beetje spannend'

De meeste scholen organiseren in de maanden januari en februari hun open dag. Maar om potentiële leerlingen alvast kennis te laten maken, zie je dat steeds vaker kinderen al in groep 7 een bezoekje brengen aan deze open dagen. Ook organiseren scholen, zoals bijvoorbeeld het Staring College in Lochem en Borculo en het Waerdenborch in Holten en Goor zogenoemde masterclasses. Hierin kunnen kinderen kennis maken met de school, de leerkrachten en de vakken die ze wellicht de komende jaren zullen krijgen.

Hoe ervaren de leerlingen het zelf

We kunnen ons wel voorstellen dat het kiezen van de juiste school een spannende keuze is. Wij waren dan ook benieuwd hoe kinderen in groep 8 deze periode ervaren en daarom spraken we verschillende leerlingen in scholen uit de regio.

Harfsen

Fien uit Harfsen kijkt wel uit naar het Voortgezet Onderwijs, maar vindt het tegelijk ook wel spannend. Toen ze in groep 7 zat is ze al op een open dag geweest en recent is ze nog naar de informatieavond geweest in Lochem. Net als haar klasgenoot Lean heeft ze de masterclasses gevolgd in november. Beiden leerlingen zijn nog van plan om naar de open dag te gaan op 27 januari. Fien is vooral benieuwd naar hoe ze les geven op de scholen en hoe het rooster eruit ziet. Lean wil graag de ervaringen weten van de leerlingen die al daar op school zitten. Beide leerlingen hebben al een goed idee, naar welke school ze willen gaan. Wat belangrijk was voor hun keuze, was de sfeer op school, de leerkrachten en of er goed les wordt gegeven. En zegt Lean, het is ook wel fijn als er straks wat vriendjes naar dezelfde school gaan. Voor het zover is gaan de leerlingen nog genieten van hun vertrouwde klas en de activiteiten als kamp en de musical.

Cafetaria

Wij gingen ook even langs bij de groep 8 van de Branink in Laren. Hier mochten we met de hele klas praten over de nieuwe fase in hun schoolperiode. Op de vraag waar de leerlingen het meeste naar uit kijken kregen we leuke reacties. Waar de ene leerling benieuwd is naar de school als gebouw en graag de leerlingen wil ontmoeten. Vindt een ander het leuk om nieuwe vrienden te gaan maken. De meesten waren het met elkaar eens dat de sfeer in de school heel belangrijk is. En voor een ander was de cafetaria een belangrijke factor in het kiezen van een nieuwe school. 

Op de open dag zijn ze vooral benieuwd naar de lessen die er gegeven worden en welke leerkracht er voor de klas staat. Goed onderwijs is een belangrijk thema voor de kinderen. Ze hopen veel gezelligheid te gaan zien op de open dagen, wat proeflessen te mogen volgen en van de leerlingen daar horen hoe het er echt aan toe gaat op school. Lesmateriaal en gymzalen staan ook op de agenda om even goed te bekijken. En ook hier was de cafetaria wederom een belangrijk onderdeel van de rondleiding.

Schoolkrantredactieleden

Op de Prins Willem Alexanderschool in Laren schreven vier schoolkrantredactieleden een stukje. Veel reacties op de PWA waren hetzelfde, maar andere waren weer heel verschillend. Veel kinderen zijn naar open dagen of masterclasses geweest. De meeste kinderen vonden dat heel leuk. Dylan vindt het belangrijk dat de docenten goed met dyslexie kunnen helpen. Zijn klasgenoot Sybren vindt het belangrijk dat er een goede leeromgeving is, maar heeft er niet veel zin in. Zijn zus heeft namelijk geen geweldige ervaring met de middelbare school. Veel kinderen zien op tegen het afscheid nemen en meer huiswerk. We vroegen aan een paar kinderen of ze zin hadden in de middelbare school, of dat ze liever op de basisschool wilden blijven. Veel hadden er wel zin in, een paar wilden nog liever hier blijven en Luuk kon niet echt kiezen. De Waerdenborch is de populairste school, maar een paar gaan naar het Eligant, het Staring en het Reggesteyn.

Doorslaggevend

Luisterend naar de leerlingen die we hebben gesproken merken we dat de kinderen er heel veel zin in hebben. Natuurlijk is het ook spannend, maar wel op een leuke manier. Voor mij persoonlijk was het verrassend om te horen dat de keuze van vriendjes eigenlijk niet genoemd werd. De kwaliteit van het onderwijs en de sfeer waren vele malen doorslaggevender. 

Open Huis Staring College in Lochem

Op zaterdag 27 januari organiseert het Staring College een open huis voor kinderen van groep 7 en 8. Ze kunnen dan tussen 10.00 en 13.00 uur een kijkje nemen in het schoolgebouw aan Zutphenseweg 108 in Lochem. 

Tijdens het open huis kunnen de basisschoolleerlingen meedoen aan allerlei activiteiten én praten met de ervaringsdeskundigen: de leerlingen van het Staring College!

Rosemijn uit Laren zit nu in de brugklas van het Staring en vertelt: “De leraren zijn superaardig en willen je altijd helpen en kunnen goed uitleggen. Als je naar het open huis gaat, kun je van alle vakken zien wat je gaat leren, maar stel ook vragen aan de leraren.” Rosemijn vindt biologie erg leuk: “We doen heel veel proefjes en bekijken bijvoorbeeld cellen onder de microscoop. Sla het biologielokaal dus niet over als je naar het open huis gaat! Tijdens de muziekles leer je bij ons op muziekinstrumenten spelen. Dat is supergaaf! Ik raad je aan om tijdens het open huis naar het muzieklokaal te gaan. Dan kun je een muziekinstrument uitproberen, zoals een drum, piano of gitaar.”

Tim vindt de gymzaal een toffe plek. “Je doet met gymles veel verschillende sporten. Ga dus zeker kijken in de sporthal! En natuurlijk ook in de smart indystrylokalen. Daar zie je nieuwe technieken, zoals 3D-printers, robots en drones.”

Suze is ook brugklasser op het Staring. Zij vindt dat je tijdens het open huis op de sfeer moet letten. “Die is heel goed op onze school, vind ik.” Ze is ook positief over alle excursies en uitstapjes die ze met haar klas doet. “Vraag tijdens het open huis aan de leraren en leerlingen hoe het zit met dakpanklassen in het eerste jaar, het lesrooster en de pauzes. Dat is echt heel anders dan op de basisschool.”

Open huis De Waerdenborch voor groep 7, groep 8 en zij-instromers!

De Waerdenborch (locatie Holten én locatie Goor) zet de deuren open op zaterdag 3 februari van 11.00 tot 15.00 uur.Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn samen met ouder(s)/verzorger(s) van harte welkom. Ook leerlingen die in andere leerjaren willen instromen kunnen van deze gelegenheid gebruikmaken. 

De Waerdenborch is een openbare school voor basis, kader, mavo, havo én vwo. “Goed onderwijs: dicht bij jou, dát is wat we onze leerlingen te bieden hebben. Openbaar onderwijs betekent bij ons niet alleen dat iedereen welkom is, maar ook dat we iedereen gelijk behandelen en dat je echt jezelf kunt zijn. Wij geloven in jouw talent en we willen je dan ook graag stimuleren om deze te tonen. Laat maar zien wat je kunt! Wij zorgen voor een veilige omgeving waarin jij je prettig voelt om je kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen.”

Wil je in Virtual Reality (VR-bril) de leerpleinen ontdekken? Wil je met drones vliegen, 3D-printers bekijken en andere technische snufjes in het Technolab zien? Wil je meer weten over de ondersteuning die ze kunnen bieden zodat jij alles uit jezelf kunt halen? De verdiepingsmogelijkheden verkennen? “Kom naar ons open huis! Bovendien kun je Apple AirPods winnen bij onze vette prijsvraag.” Aanmelden voor ons open huis is wenselijk, maar geen vereiste. Dit kan via mijnwaerdenborch.nl.

Rondleidingen

In de maand februari organisereerd De Waerdenborch rondleidingen in kleine groepjes voor de twijfelaars. Gewoon omdat het fijn is om nog even rond te lopen. Hiervoor is opgeven via mijnwaerdenborch.nl verplicht. Op deze site staan toffe filmpjes en allerlei informatie over alle vakken voor je klaar! 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.