Zo verzeker je je huis op de juiste manier

Zo verzeker je je huis op de juiste manier

Er zijn meerdere woonverzekeringen die je voor je koopwoning of huurwoning kan afsluiten. Sommige van deze verzekeringen zijn niet nodig voor een huurwoning, aangezien ze puur en alleen gericht zijn op koopwoningen. Het is altijd belangrijk om je te laten informeren door een onafhankelijke adviseur op dit gebied. Deze kent alle ins en outs van de huidige wet- en regelgeving.

Een juiste verzekering kiezen voor je koopwoning

Voor je koopwoning zal je sowieso een opstalverzekering dienen af te sluiten. Deze verzekering verzekert alle vaste onderdelen van je woning. Je woning is verzekerd tegen schade van inbraak, brand, bliksem en storm. In sommige gevallen zal je tevens aanvullend waterschade mee kunnen dekken. Schade door een lekkage is namelijk niet altijd standaard verzekerd, maar wordt vaak meeverzekerd bij een inboedelverzekering.

Een andere verzekering die je mogelijk nodig zal hebben om een hypotheek af te sluiten, is een overlijdensrisicoverzekering. Niet iedere geldverstrekker vraagt hier overigens om en bij aanvang van de verzekering mag de verzekerde niet ouder zijn dan tussen de 60 en 74 jaar. De eindleeftijd ligt altijd tussen de 70 en 80 jaar. Informeer bij je onafhankelijke tussenpersoon of verzekeraar naar de exacte voorwaarden hiervoor. Het gedekte bedrag is een gedeelte van de marktwaarde van je koopwoning.

De juiste verzekering voor je huurwoning

Op het moment dat je in een huurwoning woont, heb je in principe alleen een inboedelverzekering nodig. Deze inboedelverzekering verzekert je interieur en alle losstaande onderdelen tegen schade. Onder deze verzekering vallen tevens schade door inbraak, lekkage en brand. Daarnaast kan je nog andere soorten verzekeringen afsluiten. Het hangt geheel van je persoonlijke situatie af welk soort verzekeringen benodigd zijn in je situatie.

Andere soorten verzekeringen

Een andere verzekering die je mogelijk af kan sluiten, is een aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee verzeker je schade die jij, je kinderen of je huisdier veroorzaken aan de eigendommen van anderen. Verwar dit niet met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor je motorvoertuig. Dit zijn twee losstaande verzekeringen. Er bestaat ook nog een woonlastenverzekering. Deze keert een bedrag uit als je werkloos wordt of arbeidsongeschikt. Een rechtsbijstandsverzekering kan je vaak meeverzekeren bij je volledige pakket aan verzekeringen. Voor je auto is dit vaak een aanvullende dekking.

Daarnaast zijn er nog allerlei aanvullende dekkingen per soort verzekering waar je uit kan kiezen. Om deze reden is het belangrijk om iemand je te laten adviseren die bekend is op het gebied van verzekeringen en je persoonlijke situatie goed in kaart kan brengen. Je wilt natuurlijk niet onnodig dubbel verzekerd zijn en maandelijks teveel betalen. Het voordeel van al je verzekeringen in een pakket af te sluiten is dat je vaak nog korting op de prijs krijgt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.