Man uit Eerbeek aangehouden in groot drugsonderzoek

Man uit Eerbeek aangehouden in groot drugsonderzoek

Twee mannen zijn aangehouden voor de handel en levering van chemicaliën voor de fabricage van drugs. Het gaat om één man uit Eerbeek. Er zijn zes huiszoekingen gedaan en er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid geld, een vuurwapen en drie dure auto’s.

In het kort: 

  • Criminelen liepen tegen de lamp bij chemicaliënfirma. 
  • Ze worden ook verdacht van een economischdelict.
  • Er zijn geld en wapens gevonden bij een huiszoeking. 

Naar aanleiding van een offerteaanvraag bij een chemicaliënfirma voor de levering van 5920 kilogram N-Hexaan, waarbij twijfels waren over legaal gebruik, werd een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Aangezien de aanpak van deze illegale handel in chemicaliën prioriteit heeft en in veel gevallen herleidbaar is tot drugslaboratoria, werd in april 2020 bij de recherche van de Landelijke Eenheid een onderzoek gestart. Binnen dit onderzoek werd onder andere een grote cocaïnewasserij in Nijeveen onderkend en ontmanteld", legt de politie uit.

Drugslab

In aanloop naar de ontdekking van het drugslaboratorium in Nijeveen werd in april vorig jaar in een kassencomplex te Kwintsheul een grote hoeveelheid chemicaliën, die daar opgeslagen stonden in afwachting van verder gebruik bij het bewerken, verwerken en vervaardigen van verdovende middelen, in beslag genomen. Uit onderzoek was tevens gebleken dat in de periode voor april 2020 in genoemd kassencomplex een drugslaboratorium aanwezig was geweest.

Dinsdag zijn in het kader van het betrokken onderzoek nog twee mannen uit Piershil en Eerbeek, die worden verdacht van de betrokkenheid bij de illegale handel in chemicaliën, aangehouden. Buiten het feit dat deze handel een overtreding van de Opiumwet oplevert, is er ook sprake van een overtreding van de Wet voorkoming misbruik chemicaliën, wat wordt gezien als een economisch delict. Een politiewoordvoerder: "Door de chemicaliënbranche worden gelukkig steeds vaker meldingen gemaakt van ongebruikelijke transacties in chemicaliën. Met deze illegale handel worden grote geldbedragen verdiend."

Lees verder onder de foto...

 | Politie

Naar aanleiding van de twee aanhoudingen zijn ook een zestal doorzoekingen van woningen verricht in Eerbeek, Piershil, Spijkenisse en Zevenhuizen. Bij deze doorzoekingen werden naast veel digitaal-en schriftelijke beslag, grote contante geldbedragen, een vuurwapen en ook drie voertuigen in beslag genomen. Dit in verband met machtigingen conservatoir boetebeslag. En op financieel vlak kon ook beslag worden gelegd op 11 bankrekeningen en een woning.

Drugscriminaliteit

De verdachten zijn vrijdag voorgeleid bij de rechter commissaris in Rotterdam. Drugscriminaliteit vindt veel plaats in onze regio. Zo werden er in Zutphen onlangs nog een paar drugspanden gesloten. Bronnen in het criminele circuit lieten toen aan deze nieuwswebsite weten dat het steeds meer gebeurt in onze regio.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.