Musea Zutphen hoopt in juni weer open te mogen

Musea Zutphen hoopt in juni weer open te mogen

  •  In gesprek met directeur
  •  19 mei 2021
  •  

Er zijn weer wat nieuwe versoepelingen, maar de musea blijft dicht. Tijdens de pandemie loopt Musea Zutphen het afgelopen jaar 60.000 bezoekers mis. Vele mensen raken gedupeerd en is het een grote financiële strop, zegt directeur Tiana Wilhelm.

Ron Selles in gesprek met Tiana Wilhelm. Lees verder onder de podcast...

In het stadspaleis Hof van Heeckeren zit Musea Zutphen waar twee museums in zijn gevestigd: Henriette Polak, hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst en het Stedelijk museum, museum over de rijke geschiedenis van Zutphen. Deze museums zitten in het historische binnenstad van Zutphen. Tijdens Corona-crisis zien de museums er treurig uit. Vanaf medio december zijn er geen bezoekers meer geweest.

Nieuwe tentoonstellingen

Wilhelm: "Wij verheugen ons heel erg op het openingsmoment en hopen dat alles begin juni open gaat. Wij zijn achter de schermen druk aan het werk. Er zijn nieuwe tentoonstellingen gereed gemaakt en klussen waar je normaal niet aan toe komt is hard aan gewerkt." Ze hebben een oogje laten vallen op een schilderij van de schilder Willem den Ouden. Willem den ouden heeft een zelfportret gemaakt met een mondkapje op. "Dit schilderij zou perfect passen in onze collectie." Plannen voor de heropening zijn dus al gemaakt.

Van bezoekers krijgen ze veel berichten. "Het is fijn om te merken dat we gemist worden door de bezoekers. Mensen komen graag in Musea Zutphen. Er werken ongeveer tachtig vrijwilligers bij ons en daar zijn ook een aantal die niet kunnen komen. Wij missen hun en zij missen ons", beklemtoont ze. Ze zijn na eigen zeggen niet bij de pakken neer gaan zitten maar meteen online aan de slag gegaan. Online tonen ze sinds de eerste lockdown video’s van tentoonstellingen en geven achtergrond informatie over de collecties. "Maar video's zijn toch heel wat anders dan de werkelijke beelden."

Lees verder onder de foto...

De entree. | Musea Zutphen
De entree.

Op het moment dat Musea Zutphen ging sluiten raakten allerlei mensen gedupeerd. Denk aan de kunstenaars, vormgevers, baliemedewerkers en veel vrijwilligers: ze kunnen niet aan het werk. Financieel is het ook een grote strop, maar ze kunnen gebruik maken van de steunmaatregel van de overheid en ze krijgen subsidie van de Gemeente Zutphen.

60.000 bezoekers

Voor de pandemie kwamen er ongeveer 60.000 bezoekers per jaar. "Bezoekers die wij ontvangen zijn altijd verrast door de geschiedenis van Zutphen en de mooie kunstcollecties en dan zitten wij ook nog in het historisch centrum van Zutphen. Bezoekers maken er vaak een mooi dagje uit van. Ze gaan rijker weg dan dat ze gekomen zijn", aldus de directeur.

 | Musea Zutphen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.