Musea in de regio zitten potdicht. Museum Staal legt uit wat dat met ze doet
- In gesprek met de baas
- 12 mei 2021
- Jesse Sprikkelman
LOCHEM - Dat horecaondernemers en winkeliers het lastig hebben in tijden van de pandemie is duidelijk. Maar ook de cultuursector moet op een houtje bijten. Theaters zijn gesloten en musea bezoeken is onmogelijk. Hoe komt Museum Staal in Almen deze tijd door? Directeur Pien Pon legt het uit in deze Q&A.
Hoe ziet jullie museum eruit in corona-tijd?
"Het museum is gesloten en dat al meer dan 200 dagen. Verspreid over de eerste lockdown, een korte periode van twee weken tussendoor en nu al vanaf half december vorig jaar. En het eind is nog niet in zicht. Ik vermoed dat wij als cultuurdragers als laatste aan de beurt zijn voor her-opening. Ondanks het feit dat we het allemaal super strak geregeld hebben; maximaal 20 personen in het gebouw, mondkapjes, een éénrichtingsverkeer-route, verschillende tijdsblokken en natuurlijk overal de 1,5 meter afstand! De prachtige tentoonstelling, die in de zomermaanden gelukkig wel te bezichtigen was, hadden we verlengd, maar hier hebben we maar twee weken (ipv 5 maanden!) profijt van gehad."
Wat doet het met mensen dat de musea gesloten zijn?
"We missen de jus op onze aardappel, de saus door onze pasta. Met andere woorden; datgene wat alles de moeite waard maakt. Kunst en cultuur maken het leven mooier. De verhalen die we vertellen verdiepen de beleving van de omgeving waarin wij ons bevinden. Een museum is een uitje, maar ook een plek voor bezinning, beleving en ervaring. Je ontmoet gelijkgestemden."
Lees verder onder de foto...
Bieden jullie online iets aan, aan jullie vaste klanten?
"Omdat we geen kunstmuseum zijn en verhalen vertellen is dit online lastig. We zouden iets van een blog kunnen maken, maar als vrijwel 100% vrijwilligers museum, zijn de mogelijkheden hiertoe beperkt. Vooral financieel, maar ook organisatorisch. Veel komt op mijn schouders terecht en daar heb ik er maar twee van. Onze vrijwilligers zitten veelal in de ‘kwetsbare’ leeftijdsgroep, dus die willen we zoveel mogelijk beschermen. We hebben onze tentoonstelling Berkel in Beeld nu wel helemaal gefilmd en deze zullen we aan onze vrienden en nieuwsbrieflezers ter beschikking stellen. Daarnaast maken we uiteraard wel regelmatig een nieuwsbrief, posten we op Facebook en hopen we binnenkort aandacht te vragen voor ons Youtube-kanaal waarop al onze films (van ‘valse’ start tot Berkel in Beeld) te zien zullen zijn."
Hoe zien jullie een corona-proof-museum voor je?
"We hebben een corona-proef museum! Als klein museum in het dorp Almen, zijn wij blij als we 40 tot 60 bezoekers per dag mogen ontvangen. Dan kan prima in de verschillende tijdsblokken en met de vereiste afstand. De richtlijnen zijn echter voor alle musea. Dit is duidelijk maar werkt niet als STAAL met het rijksmuseum wordt vergeleken."
Wat voor een invloed heeft het coronavirus op de kunstwereld?
"Voor veel kleine musea kan Corona de genadeslag zijn. Zij zijn afhankelijk van de bezoekers, de opbrengst van de toegangskaartjes en krijgen veel minder subsidies en ondersteuning van particulieren, gemeente en provincie. ‘Voordeel’ is wel dat men mogelijk inziet hoe belangrijk kunst en cultuur is voor het algeheel welzijn van de mens."
Zorg het coronavirus voor een grote financiële klap bij jullie?
"Geen inkomsten terwijl de kosten wel door gaan. De verwarming blijft aan, de verzekeringen lopen door en ook allerhande servicecontracten, zoals bijvoorbeeld voor lift of schuifdeuren. Daarbij moesten kosten worden gemaakt om route te bestickeren, een online kassasysteem en verschillende plexiglasspatschermen. Iedere dag géén 30 bezoekers a 7,50 euro per bezoekers. Tel uit je verlies! We gaan het redden, maar zullen op toekomstige tentoonstellingen moeten bezuinigen, waardoor deze minder mooi worden als we zouden willen en misschien verlengen, zodat we minder tentoonstellingen kunnen maken."