Herbouw van afgebrand pand op Marktplein in Brummen is begonnen

Herbouw van afgebrand pand op Marktplein in Brummen is begonnen

De herbouw van Bakkerij de Winkel in Brummen is begonnen. Een blij moment voor pandeigenaar Maarten Bruil en alle betrokkenen. Bijna twee jaar geleden in oktober 2019 verwoeste een enorme brand de Bakkerij, de bovengelegen woning en het winkelpand van de Blokker.

In het kort: 

  • Bakker Erno de Winkel: 'De zon komt weer op bij ons'
  • Het pand wordt modern en duurzaam
  • Pand moet aansluiten bij plannen Marktplein

Op de plek waar de bakkerij gevestigd zat, bouwt Van Wijnen een nieuw authentiek pand naar een ontwerp van Leeflang Architectuur. Maandag werd in klein gezelschap de start van de bouw gevierd.

Het nieuwe pand krijgt net als het oude pand onder een winkelruimte voor Bakkerij de Winkel met daarboven twee appartementen. Het pand wordt gasloos en voorzien van lucht-warmtepompen en zonnepanelen. De gevelafwerking wordt opgebouwd met hoogwaardige en onderhoudsarme materialen. Voor optimale bereikbaarheid van de appartementen wordt er een lift geplaatst waardoor deze ook aantrekkelijk zijn voor oudere of mindervalide bewoners.

Lees verder onder de foto...

De verwoestende brand. | Harm Seubring / LGLD
De verwoestende brand.

Bruil: "Samen met architect Henk Leeflang is er gewerkt naar een eindresultaat voor optimaal wonen/werken en een gebouw met uitstraling die recht doet aan één van mooiste locaties van Brummen."

Omdat de naastgelegen bebouwing oud en beperkt gefundeerd is, is er voor de fundatie van het nieuwe pand gekozen voor een kruipruimte-loze beganegrondvloer. Deze staat op 26 stuks trilling vrije groutinjectiepalen. Hierdoor wordt de bodem minimaal geroerd en blijft de stabiliteit van de naastgelegen bebouwing in tact.

Herinrichting Marktplein

De gemeente had al plannen om het Marktplein te herinrichten, zodat het weer een echt centrum wordt. De plannen voor de brandlocaties sluiten volgens de bouwers straks aan op de mogelijke herinrichting van het Marktplein en de Ambachtstraat.

Erno de Winkel en Sander de Rooij, eigenaren van Bakkerij de Winkel: "De manier waarop het gebeurd is hebben we nog veel last van en blijft diep triest, dus het is wel dubbel. Toch voelt het alsof het voorjaar nu echt gaat beginnen en de zon weer opkomt bij Bakkerij de Winkel."

Sinds vorig jaar zitten Erno en Sander tijdelijk gevestigd aan de Ambachtsstraat. Als de bouw meezit kunnen zij eind 2021 weer vanaf hun oude locatie, in een gloednieuw pand, met een terras, hun brood verdienen.

Beelden van de verwoestende brand...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.