Brummen gaat uitgestorven Marktplein aanpakken
Het plein trekt weinig winkelend publiek meer.

Brummen gaat uitgestorven Marktplein aanpakken

Het Marktplein op Brummen is al haar leven verloren. Door een verwoestende brand in oktober verloor het plein drie ondernemingen. Nu is onlangs ook het het grandcafé gesloten. Maar de gemeente heeft plannen om het plein weer levendig te maken. 

Op een doordeweekse middag lijkt het uitgestoven op het plein. Enkel wat auto's passeren. En een paar mensen bezoeken de boekenhandel of de fotograaf die op het plein zitten. Verder zijn alle andere ondernemingen gesloten of verwoest. "Treurig", beklemtoont een Brummenaar. "Wat mij betreft mag er snel weer wat gebeuren hier." Grandcafé Kromhout ziet er verloren uit, vanwege de houten platen voor de ramen. De zaak is onlangs gesloten omdat er geen nieuwe eigenaar gevonden kon worden. De Blokker en de Kwalitaria zijn zwaar getroffen door de brand, de vraag is of de gebouwen kunnen blijven slaan. Bakkerij De Winkel is al gesloopt omdat de schade te groot was. 

Lees verder onder de foto...

De grote brand sloeg een gat in het centrum.

De gemeente heeft wel plannen om het middelpunt van het dorp aan te pakken. Die plannen waren er eigenlijk al voor de verwoestende brand. "Inwoners, ondernemers, gemeente Brummen en andere partijen zijn al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van het Marktplein en de Ambachtstraat in Brummen. Deze ontwikkeling kreeg een onvoorziene wending met de grote centrumbrand die vorig jaar oktober plaatsvond", legt gemeentewoordvoerder Remco van Straaten uit.  

Advertentie

De gemeenteraad heeft een voorbereidingsbesluit genomen, met de intentie om binnen drie maanden te onderzoeken of een integraal en weloverwogen plan voor de brandlocatie Marktplein mogelijk te maken is. Sinds januari 2020 zijn met de eigenaren van beide brandlocaties meerdere gesprekken gevoerd om uitgangspunten te bepalen voor een nieuwe ontwikkeling. Van Straaten: "De gesprekken verlopen in goede harmonie. Binnenkort presenteren de eigenaren van de percelen de eerste schetsen aan het college. Op basis daarvan stemmen ze samen de vervolgstappen en de planning af."

Herinrichting

Het hele plein moet heringericht worden. "De nieuwe plannen op de brandlocaties willen we graag integreren met de mogelijke herinrichting van het Marktplein en de Ambachtstraat. De plannen om aldaar de openbare ruimte aan te pakken hebben we daarom voorlopig even gepauzeerd. We gaan hier samen met alle betrokkenen weer mee verder als de uitwerking van de bouwplannen op de brandlocaties en daarmee de impact op de openbare ruimte duidelijk is", legt de woordvoeder uit. 

Over een tijd moet het Marktplein Brummen dus weer veranderen van een spookdorp naar een bruisend centrum.

Grandcafé Kromhout sloot onlangs haar deuren.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.