Extinction Rebellion voert actie in Zutphen: 'Het huidige klimaatbeleid is een grove misdaad'

Extinction Rebellion voert actie in Zutphen: 'Het huidige klimaatbeleid is een grove misdaad'

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion hielden zaterdag een demonstratie in Zutphen. Ze fietsten door de binnenstad om aandacht voor de klimaatcrisis te vragen. Ze kwamen vanuit Deventer en gingen na hun stop in Zutphen naar Apeldoorn toe.

Paul Hendriksen, woordvoerder van de actiegroep, hield een speech op het Stationsplein. "Voor de mensen in het zuiden van onze planeet is het al dagelijks voelbaar: in droogte, overstromingen, gewapende conflicten en hongersnood vanwege mislukte oogsten. Maar in Nederland? Afgezien van reeksen foutwinters, verschuivende seizoenen, te hete zomers en verdrogende natuurgebieden is de klimaatcrisis in Nederland nog niet echt voelbaar."

Lees verder onder de foto...

Actievoerder Paul Hendrinksen. | Harm Seubring / LGLD
Actievoerder Paul Hendrinksen.

Vooral de politiek moet het ontgelden in de uitingen. "'Iedereen doet wat' en 'een beter milieu begint bij jezelf' is wat ze ons voorhouden. Het beleid van de overheid is een grove misdaad naar onze kinderen. Een opgestoken middelvinger naar de jongste generaties, de tieners en twintigers van nu. We koersen momenteel regelrecht af op een onleefbare wereld die in hun volwassen leven werkelijkheid dreigt te worden." 

In Zutphen is een lokale groep van Extinction Rebellion actief geworden. Ze probeerden hiervoor zaterdag leden te werven. "We krijgen met z'n allen maar één keer de kans de klimaatnoodtoestand af te wenden. De grote maatregelen die nodig zijn moeten nog dit jaar ingezet worden, en de komende paar jaar worden uitgevoerd."

Ecologische crisis

De beweging kenmerkt zich door het grote aantal activisten dat bereid is tot arrestatie en gevangenschap. Concreet eisen ze openheid van regeringen over de ecologische crisis, een aanzienlijke vermindering van de netto-uitstoot van broeikasgassen en het instellen van een duurzame economie. Macht en geld zouden rechtvaardiger verdeeld moeten worden.

Klimaatverandering en biodversiteitsverlies kan volgens de initiatiefnemers leiden tot de instorting van ecosystemen en massa-extinctie van planten en soorten waaronder de mens, vandaar de 'extinction' in Extinction Rebellion. 

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.