Volgend jaar geen vieze dieselbus, maar een schone waterstofbus in Zutphen

Volgend jaar geen vieze dieselbus, maar een schone waterstofbus in Zutphen

We rijden steeds meer elektrisch en investeren in duurzame energiebronnen. Ook reizen met het openbaar vervoer is beter dan in je eigen auto stappen, maar je stapt dan soms wel in een vieze dieselbus. Volgend jaar komt daar in Zutphen en omgeving verandering in. Busmaatschappij Arrriva investeert samen met de provincie in tien waterstofbussen.

Die bussen moeten de oude dieselbussen gaan vervangen. "Provincie Gelderland en vervoerder Arriva hebben beiden de ambitie om duurzaam en schoon openbaar vervoer te realiseren", legt de provincie uit. De bussen zijn niet alleen schoner, maar ook maken ze minder lawaai. Fijn voor de reizigers en voor de inwoners van Zutphen waar vaak een bus voorbij hun huis raast.

Ruim zes miljoen euro

Het is wel nog even wachten op de nieuwe bussen. De verwachting is dat ze in de dienstregeling van 2022 gaan meerijden. Op z'n vroegst kan je dus december volgend jaar in een waterstofbus stappen. Voor vervoerder Arriva is het de eerste regio waar deze bussen gaan rijden. De totale investering bedraagt 6,4 miljoen euro. Naast de bijdrage van de Provincie Gelderland is er ook een Europese subsidie voor duurzaam vervoer.

Wel moet er nog een tankstation komen waar waterstof getankt kan worden. Er wordt komend jaar gekeken waar deze moet komen. Zutphen is een optie, maar er wordt ook gekeken naar Doetinchem of Groenlo. In eerste instantie is het tankstation alleen voor de bussen van Arriva, maar in de toekomst moet deze openbaar worden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.