Het aangrijpende verhaal achter het onderduikershol in Harfsen

Het aangrijpende verhaal achter het onderduikershol in Harfsen

Het is 14 oktober 1944, in de vroege ochtend. Mannen van de Sicherheitsdienst (SD) en van de Schutzstaffel (SS) vallen samen met de landwacht boerderij de Zonnenberg binnen. Boer Gerrit Slagman wordt gepakt, samen met een aantal onderduikers. De hele groep wordt afgevoerd. De Duitsers roven alles leeg en steken de boerderij in brand.

Een stuk verderop bevond zich een ‘onderduikershol’. Daarvoor waren delen van een werkkeet en een oud kippenhok gebruikt. Zeven mensen konden schuilen in het hol. De Arnhemse Christine van Heesch zat in de boerderij, maar wist snel te vluchten naar het hol om Ynze Dikkerboom te waarschuwen.

Ze dachten samen veilig te kunnen schuilen in het verscholen hol. Die bestond uit drie compartimenten. De Duitsers trokken na het in brand steken van de boerderij naar het hol. De ingang konden ze ontdekken, maar het achterste gedeelte waar Van Heesch en Dikkerboom zaten niet. De soldaten gooiden handgranaten naar binnen, waardoor de twee onderduikers stikten.

Herbegraven

Aan het eind van de oorlog, in april ’45, zijn Christine van Heesch en Ynze Dikkerboom, herbegraven op de bewuste plek. Het monument want herinnert aan deze vreselijke gebeurtenis is op 13 oktober 1945 onthuld in aanwezigheid van 400 nabestaanden.

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.