Ondanks corona veel hangjeugd in Zutphen: 'er wordt nauwelijks op gehandhaafd'

Ondanks corona veel hangjeugd in Zutphen: 'er wordt nauwelijks op gehandhaafd'

Ondanks corona is het 's avonds in de binnenstad van Zutphen druk. Druk met hangjeugd, die zich niet altijd aan de coronamaatregelen houdt. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij deze nieuwsredactie. De handhaving op de hangjeugd is maar in weinige mate aanwezig.

"Tijdens onze avonddiensten zien wij veel hangjongeren in en rondom de binnenstad van Zutphen, maar nooit politie of andere handhavers", aldus verpleegkundige Sandra de Boer, die in de thuiszorg werkt. "Iedere avond is het raak, op dezelfde plekken komen ze met drie of meer personen bij elkaar." En dat is een overtreding van de coronamaatregelen.

'Onzichtbare plekken'

De jeugd komt vooral samen op plekken waar ze niet zichtbaar zijn. "Vooral waar er weinig licht is en nisjes zijn om uit zicht te blijven. Rond de scholen Stedelijk en Baudartius zijn ook altijd groepen aanwezig, hier zijn vele mogelijkheden om politie en boa’s te ontwijken." Omdat Sandra in de thuiszorg werkt, is ze vaak op straat. "Ik en mijn collega's zien nauwelijks politie of andere handhavers, we zien alleen de hangjeugd."

Het probleem is bekend bij de politie. "Dit speelt vooral de afgelopen weken en heeft onze aandacht. Jongeren die willen hangen en elkaar willen ontmoeten zijn er echter wel overal", vertelt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. "Dat is ook prima, zo lang het binnen de geldende regels gebeurt. Uiteraard snappen we dat dit lastige tijden zijn voor jongeren." De politie doet dringend de oproep aan iedereen om de geldende regels na te leven. Waaronder het verbod om met meer dan twee personen bij elkaar te komen in de openbare ruimte.

Avondklok

De afgelopen weken wordt er steeds vaker gesproken over een avondklok. Zonder geldige reden mag je dan 's avonds niet meer op straat zijn. "Ik ben benieuwd hoe dit gaat mocht er een avondklok komen", vraagt verpleegkundige Sandra zich af. Hoe de politie hiermee omgaat, willen ze nog niet zeggen. "Daar is het te vroeg voor."

Of er een avondklok komt, is nog niet bekend. Woensdagmiddag is er een persconferentie gepland waarin nieuwe maatregelen zullen worden aangekondigd. Er wordt gespeculeerd dat de mogelijke avondklok vrijdag in zal gaan.

 

Zaterdag was in de late uurtjes nog een vechtpartij in Zutphen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.