Burgemeesters in de regio zijn voor een avondklok

Burgemeesters in de regio zijn voor een avondklok

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de avondklok, maar de kans is aanwezig dat deze zeer snel ingesteld zal worden. Op die manier moet het coronavirus sneller onder controle worden gebracht. Met de avondklok zouden mensen minder op bezoek gaan, waardoor de kans op besmettingen kleiner worden. De burgemeesters in onze regio zijn voorstander.

"Ik juich alles was helpt om het virus in te dammen toe", vertelt de Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen. Niet essentiële winkels en de horeca zitten al even dicht. Maar toch gaat het terugdringen van het virus niet hard genoeg. Illegale feestjes en huisbezoeken zijn nog aan de orde van de dag. Ook hier in de regio is de politie druk met het beëindigen van 'lockdownfeestjes;'. Een avondklok zou het samenkomen moeilijker moeten maken.

Noodzakelijk

Ook de burgemeester van Brummen, Alex van Hedel, is voor het instellen van een avondklok. "Alles wat op basis van deskundige beoordeling in redelijkheid bijdraagt om verdere en voortdurende ontwrichting van volksgezondheid en samenleving te bestrijden is, is noodzakelijk. Zo nodig ook de avondklok."

Toch blijft het aan het kabinet om hierin besluiten te nemen, en niet aan gemeenten of burgemeesters. Wel is het aan de burgemeester om samen met politie en gemeente de handhaving te borgen. De onderliggende mening van de burgemeesters speelt dus indirect wel mee in de besluitvorming van het kabinet. Dinsdag praat het veiligheidsberaad, bestaande uit alle veiligheidsregio's, over de mogelijke invoering.

Weerstand

Niet iedereen is blij met de avondklok, toch heeft het in ons buurland België zin gehad. Daar is een avondklok ingesteld en tellen ze aanzienlijk minder besmettingen dan in Nederland. Een avondklok kan dus vrij effectief zijn, maar voor vele ook benauwend en voor handhavers een extra druk. De optie is een beperking van vrijheid. Zo zit een klein rondje ’s avonds wandelen of hardlopen na een dagje thuiswerken er even niet in.

Echter zullen er wel uitzonderingen komen. Bijvoorbeeld voor mantelzorgers of het uitlaten van de hond. Mensen die op pad moeten voor het werk kunnen ook ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld medewerkers in de zorg, het transport en supermarkten.

De Telegraaf vroeg op straat wat mensen van een avondklok vinden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.