Vaccineren bij zorginstellingen begonnen: 'ze mogen er niks over vragen aan elkaar'

Vaccineren bij zorginstellingen begonnen: 'ze mogen er niks over vragen aan elkaar'

  •  Privacy voor medewerkers
  •  15 januari 2021
  •  

Het vaccineren bij verschillende zorginstellingen is inmiddels al begonnen, of de uitnodigingen zijn de deur uit. Toch blijft het onbekend of werknemers zich ook daadwerkelijk laten vaccineren. Het is namelijk vanwege de privacywet niet verplicht het te laten weten aan je werkgever of je je wel of niet te laat vaccineren zelfs niet als je in de zorg werkt. 

"Wij hebben de medewerkers uiteraard al een uitnodiging gestuurd, maar vanwege de privacy weten we natuurlijk niet of daadwerkelijk iedereen gevaccineerd zal worden. Ook mogen ze het niet aan elkaar vragen. Ze mogen het gewoon voor zich houden", aldus een woordvoerder van woonzorgcentrum den Bouw. De medewerkers kunnen zich vanaf aanstaande maandag 18 januari laten vaccineren bij een ziekenhuis, in het woonzorgcentrum zelf wordt niet geprikt.

Privacywet

Ook bij Huis Welgelegen in Warnsveld kunnen de zorgmedewerkers zich binnenkort laten vaccineren. "De uitnodiging hebben wij op 5 januari verstuurd, ook wij mogen niet vragen of er daadwerkelijk mensen gevaccineerd worden", vertelt een woordvoerder van Domus Magnus. Het is namelijk vanwege de privacywet niet verplicht om het te laten weten aan je werkgever of je je laat vaccineren, maar je werkgever mag er ook niet eens naar vragen. Het zijn strenge en onwenselijke regels die staan in de privacywet.

Het is echter nog wel een discussie in de media, omdat het de vraag wordt wat er nu voor lijkt te gaan: het recht op privacy of het gezondheidsbelang. Echter lijkt het privacywet toch leidend te zijn. Maar aangezien de hepatitis-vaccinatie wel bekend is onder zorgmedewerkers, is de vraag bij verschillende organisaties of het wel verantwoordelijk is voor de veiligheid.

We vroegen op straat of mensen zich laten vaccineren, ook zorgmedewerkers kwamen we tegen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.