Worden complotdenkers niet serieus genomen door de media? De redactie geeft antwoord
- Een stukje verantwoording
- 3 november 2020
- LokaalGelderland
REGIO - De laatste tijd is er veel kritiek op journalisten en de media. Dit komt vooral uit de hoek van mensen die anders tegen het coronavirus aankijken. Maar hoe zit dat nou bij LokaalGelderland? Worden complotdenkers niet serieus genomen?
In de LokaalGelderland NieuwsCast leggen Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring, verantwoordelijk voor LokaalGelderland, hun redactionele keuzes uit. Hoe wordt bepaald wie wel een platform krijgt en wie niet? En waarom worden sommige reacties verwijderd op de Facebookpagina van LokaalGelderland?
Lees verder onder de podcast...
Er komen veel verwijten binnen bij de reactie van LokaalGelderland zo wordt gezegd "dat alleen mensen die denken zoals de overheid dat wil een platform krijgen." Dat is niet waar, legt Seubring uit. "Hij denkt dat het virus niet bestaat. Deze bijzondere denkwijze hebben we een platform gegeven. Ook hebben we geschreven over de gerespecteerde ondernemer en raadslid Anton Menkveld die tegen de anderhalve meter-samenleving is."
Ook wordt in berichtgeving het woord complotdenkers gebruikt, wat sommige mensen niet fijn vinden. Sprikkelman: "Dit doen we omdat het feitelijk gezien zo is dat ze in een complot geloven. Dit kan het complot zijn dat het virus bedacht is maar ook het complot dat de overheid hier misbruik van maakt."
Schoolklas
Op de Facebookpagina van LokaalGelderland is ruimte om te reageren op het nieuws. Maar sommige reacties worden verwijderd. "Op onze pagina gelden regels, net als overal. Reacties waarin mensen uiten ergens anders over te denken blijven gewoon staan. Reacties die aan het algemeen fatsoen voorbij gaan worden verwijderd net als mensen die ons als nieuwsplatform van alles verwijten", aldus Seubring. "En wanneer je je echt misdraagt blokkeren we je. Zie het een beetje als een schoolklas. Gedraag je gewoon", vult Sprikkelman aan.