Boze Kerkpad-boer krijgt gelijk, gemeente wil pad verleggen

Boze Kerkpad-boer krijgt gelijk, gemeente wil pad verleggen

De gemeente wil de wandelroute die over het Kerkpad in Warnsveld loopt verleggen. Al jaren is er ruzie tussen de boer die met zijn boerderij grenst aan het pad, en wandelaars die gebruik willen maken van de route. Er zijn al meer dan honderd meldingen binnengekomen bij een meldpunt. Ook zijn er al meerdere aangiftes tegen de boer gedaan.

Al enige tijd zoekt de gemeente naar een oplossing, maar die is zo simpel nog niet. Eerder besloot het college de weg niet aan de openbaarheid te onttrekken, wat de boer eigenlijk graag wilde. De boer bedreigd wandelaars die over het pad lopen, omdat hij ze niet in de buurt of op zijn erf wil hebben. Maar nu lijkt er een oplossing te komen.

Route verleggen

Samen met adviseurs van de boer, de wandelbond en boze burgers die zich bij de gemeente hebben gemeld is er een oplossing gevonden. "Het pad wordt omgelegd om het huis en het erf heen. Wandelaars kunnen dan alsnog genieten van de mooie natuur en de boer kan veilig zijn werk doen", legt burgemeester Annemieke Vermeulen uit. "Ook zijn fietsers niet meer welkom op het pad. Dat is niet veilig en voor fietsers is het gemakkelijker om een stukje om te fietsen."

De kwestie lag gevoelig, aldus Vermeulen. "Aan de ene kant zijn er mensen die jarenlang al over het pad wandelen, en aan de andere kant een boer die zijn werk wil kunnen uitvoeren." De wandelaars en de boer waren tijdenlang in conflict met elkaar. "Ik vind dat er over en weer geen goed gedrag is vertoond. Maar desondanks moest er iets veranderen."

De boer heeft al meerdere malen de weg gebarricadeerd. Handhavers en de politie treden daar, bij meldingen, wel tegen op. "De burgemeester heeft hierover overleg met de teamchef van de politie en de officier van justitie", aldus de gemeente. Ondertussen loopt er ook een strafrechtelijke zaak tegen de boer, maar die is vooralsnog uitgesteld vanwege corona.

De buurt reageerde eerder verdeeld over de kwestie...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.