Het vernieuwde Langenbaergh: een droom die uitkomt voor Rik Beumer
- Nieuws
- 28 oktober 2024
- Mattijs Janssen
LAREN - Midden december kwam het nieuws naar buiten dat de vorige uitbater van Langenbaergh de deuren zou sluiten. Diezelfde week nog nam Theo Beuzel, die geïnteresseerd was in de zaak, meteen contact op met Rik Beumer. Theo zocht iemand uit de regio om de zaak te gaan runnen, en Rik leek de perfecte kandidaat. Binnen een week belde Theo opnieuw, met het nieuws dat hij de nieuwe eigenaar was en vroeg hij Rik of hij het vernieuwde Langenbaergh wilde leiden. Vanaf dat moment was het voor beide partijen duidelijk: Rik Beumer zou het gezicht worden van het nieuwe Langenbaergh.
“We hadden een mondelinge overeenkomst en wisten beide dat het goed zou komen. Man een man, woord een woord,” vertelt Rik. Hierdoor vond de officiële bekendmaking en ondertekening van het contract pas in april plaats. Ondertussen namen Theo en zijn vrouw Betsie Beuzel de verbouwing van de zaak op zich, iets waar Rik ze nog steeds enorm dankbaar voor is. “Ze hebben veel meer gedaan dan ze hadden hoeven doen,” zegt Rik. Hij nam de inventaris over van het echtpaar en voor de financiering klopte hij aan bij lokale ondernemers, die hij goed had leren kennen tijdens zijn tijd met Lekker Loarns. Deze ondernemers investeerden door waardebonnen te kopen, en krijgen hun investering over een paar jaar terug. “Er is geen bank aan te pas gekomen,” legt Rik uit, iets wat volgens hem laat zien wat het dorp zo bijzonder maakt.
De eerste uitdagingen
Op zondag 1 september openden Rik en zijn vrouw Annet het vernieuwde Langenbaergh officieel voor het publiek. Gasten waren uitgenodigd om de nieuwe inrichting te bewonderen, onder het genot van hapjes en drankjes. “Het was een prachtige dag,” blikt Rik terug. “Het weer was mooi, en iedereen was enthousiast. Ik hoorde alleen maar ‘wauw’ en ‘mooi’.” Na deze succesvolle opening, bleef het team samen naborrelen met eten van buurman Aris.
De echte vuurdoop volgde een paar dagen later met de Larense Kermis. Velen vroegen zich af of de nieuwe vloer en het interieur bestand zouden zijn tegen het drukke feestpubliek, maar alles bleef intact. “Ad had me verzekerd dat de coating kermis-proof was, en dat bleek ook zo,” lacht Rik. Toch verliep niet alles vlekkeloos. De pinapparaten weigerden op de eerste dag, en de communicatie over het eten had beter gekund. Ondanks deze uitdagingen kijkt Rik tevreden terug: “De sfeer was goed, het weer zat mee en de bands waren fantastisch.”
De eerste weken waren intensief voor Rik en zijn team. “De tafels zaten vol en het was voor iedereen wennen,” vertelt Rik. “Het team moest aan elkaar wennen, de keuken op mijn manier leren werken, en het personeel moest nog het kassasysteem onder de knie krijgen.” Toch bleef het enthousiasme van zowel de gasten als het team groot, wat voor Rik erg belangrijk is. Het huidige team bestaat uit vier vaste medewerkers in de keuken, vier in de bediening, aangevuld met parttimers en een schoonmaakster.
De keuken als domein van Rik
Rik heeft bewust gekozen voor een open keuken. “Ik ben een kok, dat is wat ik graag doe en waar ik goed in ben,” zegt hij. Hij voelt er weinig voor om langs de tafels te lopen voor een praatje. “Sommige mensen zitten daar ook helemaal niet op te wachten,” voegt hij toe. De open keuken biedt gasten de kans om toch contact met hem te hebben als ze iets willen zeggen of vragen hebben.
De menukaart van Langenbaergh zal regelmatig een frisse update krijgen. “Niet alles in één keer, maar geleidelijk,” vertelt Rik Beumer, die het liefst werkt met seizoensgebonden producten van Nederlandse bodem. Hij ziet veel potentie in de lokale keuken en streeft ernaar om kwaliteitsproducten uit de omgeving te gebruiken. Gasten kunnen binnenkort al de eerste veranderingen op de kaart verwachten. Hoewel Rik merkt dat de nadruk nu veel ligt op het restaurant en het terras, wil hij ook dat mensen weten dat ze bij Langenbaergh kunnen blijven naborrelen. De eerste speciaalbieravond was een succes, en er zullen er zeker meer volgen. Ook wil Rik de cocktailkennis van zijn team verder uitbreiden om nog meer variatie te bieden aan zijn gasten.
Een droom die uitkomt
Na maanden van hard werk en voorbereiding is het vernieuwde Langenbaergh open, en voor Rik is dit een droom die uitkomt. Zijn vrouw Annet steunt hem volledig en springt zelfs af en toe bij als het nodig is. “Ze is de basis thuis, en daar ben ik haar heel dankbaar voor,” zegt Rik. De kinderen zijn elke keer weer trots wanneer ze langs “papa’s café” lopen.
Er staan nog meer plannen op de agenda. Er komt extra aankleding in het interieur, en bovenin het pand wordt een vergaderzaal gerealiseerd die ruimte biedt aan 25 tot 30 personen. Daarnaast zal Beuzel aan de voorzijde een appartement bouwen.
Onder leiding van Rik Beumer is het vernieuwde Langenbaergh aan een veelbelovende start begonnen, en het dorp Laren is opnieuw een horecazaak rijker.