Maak kennis met de groene vrijwilligers van Natuurwerkgroep Gorssel
- Nieuws
- 19 september 2024
- Gemeente Lochem
GORSSEL - In de gemeente Lochem zetten verschillende groene vrijwilligersgroepen zich vol overgave in voor de natuur. Zij helpen ons om de gemeente groener en biodiverser te maken én te houden. Maak vandaag nader kennis met Natuurwerkgroep Gorssel. Coördinator Hans Pasman vertelt enthousiast over de werkzaamheden die hij en andere vrijwilligers uitvoeren op de Gorsselse Heide.
Wie zijn jullie?
“Wij zijn als Natuurwerkgroep Gorssel gewoon een losse vrijwilligersgroep met leden uit onder meer Bathmen, Deventer, Zutphen, Eefde, Laren en Gorssel. Op de maillijst – we hebben ook een appgroep - staan nu zo’n 40 namen. In het seizoen dat normaal gesproken duurt van begin september tot half maart gaan we om de 14 dagen op zaterdag op de Gorsselse Heide aan de slag. Gemiddeld zijn we met 12 of 13 man, maar soms zitten we ook wel boven de 20.”
Hoe is de werkgroep ontstaan?
“Bijna 21 jaar geleden had de gemeente samen met een vogelwerkgroep een werkdag op de Gorsselse Heide georganiseerd. Die was toen nog eigendom van Defensie, tegenwoordig is dat Stichting IJssellandschap. Dit leverde zoveel enthousiasme op dat werd besloten Natuurwerkgroep Gorssel op te richten.”
Waarom is het onderhoudswerk dat jullie uitvoeren zo belangrijk?
“Als wij geen opschot zoals dennetjes, struiken en berken zouden verwijderen, dan blijft er geen heide meer over. Door het natte voorjaar hebben we heel veel werk aan berken gehad. Haal je die niet weg, dan heb je straks een bos.”
Met wie werken jullie samen?
“Het gereedschap waaronder zaagjes, schoppen en takkenscharen lenen we van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De machines zoals kettingzagen en bosmaaiers zijn van Stichting Marke Gorsselse Heide. Zelf loop ik regelmatig een ronde over de heide met Jacques Duivenvoorden, de rentmeester van Marke Gorsselse Heide, die verantwoordelijk is voor het beheer van het gebied. Dat is in totaal ongeveer 120 hectare groot.”
Wat maakt het werken op de Gorsselse Heide zo leuk?
“Het is heerlijk om samen buiten en in de natuur te werken. De Gorsselse Heide is bijzonder, omdat het een natte heide is. Het water ligt op kleilagen. Het noordelijke deel is het natst. Er groeien bijzondere planten als de kleine zonnedauw en klokjesgentiaan en er komt steeds meer dopheide in plaats van struikheide, Bijzondere dieren tref je hier ook aan. Van raven en nachtzwaluwen tot levendbarende hagedissen.”
Kunnen jullie als vrijwilligersgroep nog extra handen gebruiken?
“Jazeker. Het maakt niet uit of je per jaar 2 of 200 uur wat doet. Je hoeft je ook niet af te melden. Alle hulp is welkom. We werken van 9 tot 12 uur en houden om 10.30 uur pauze waarbij de vrijwilligers hun eigen koffie, thee en eventueel wat lekkers kunnen nuttigen. Wie zich bij ons wil aansluiten, kan mij bellen op (06) 27 32 92 47 of een mail sturen naar [email protected].”