Publiekssterrenwacht Phoenix, een venster naar het Universum

Publiekssterrenwacht Phoenix, een venster naar het Universum

Veel mensen kijken ‘s avonds, buiten en bij helder weer, naar boven en zien dan die fantastische sterrenhemel. De twinkelende sterren, de heldere planeten en soms zelfs de Melkweg, roepen verwondering en nieuwsgierigheid op. Maar hoe kun je meer te weten komen over dit fascinerende schouwspel? Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem biedt de perfecte gelegenheid om je onder te dompelen in de mysteries van het universum.

Geschiedenis van Sterrenwacht Phoenix

De oorsprong van Sterrenwacht Phoenix gaat terug naar een heldere avond in de late zomer van 1958. Drie enthousiaste beginnelingen legden toen de basis voor wat zou uitgroeien tot een volwaardige sterrenwacht. Het echte werk begon in juni 1978 met het graven van de funderingen. Na een winterpauze werden verschillende telescopen geïnstalleerd, waaronder een Celestron C8, een zelfgemaakte 15 cm Newton, een 10 cm Newton en een 6 cm refractor. Democratisch werd uiteindelijk de naam “Phoenix” gekozen, verwijzend naar de mythische vogel die uit zijn as herrees en tevens een sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond.

Na enkele verhuizingen vestigde Phoenix zich op 23 mei 2009 op het terrein van Pactum Jeugdzorg te Lochem. De sterrenwacht beschikt nu over vier zalen, een keuken, en een ontvangsthal. Hier kunnen tot 60 bezoekers op goede wijze worden ontvangen.

Een avond bij Sterrenwacht Phoenix

Elke zaterdagavon is het publieksavond en in de maanden juli en augustus is de sterrenwacht behalve zaterdagavond ook dinsdagavond geopend. De avond begint om 20:00 uur met inloop vanaf 19:30 uur. Reserveren via de website – www.sterrenwachtphoenix.nl, is gewenst om ervoor te zorgen dat iedereen een plekje heeft. Bedenk wel dat het zomers lang licht is en dat waarnemen door de telescopen dan heel af en toe mogelijk is.

Het programma begint met een boeiende presentatie die je wegwijs maakt aan de sterrenhemel. Je wordt meegenomen op een reis door ons zonnestelsel en de planeten. Na een korte pauze start de planetarium show, waarbij bezoekers een reis door het heelal maken. Tot slot, bij helder weer, gaan bezoekers naar het observatieplatform om door de telescopen te kijken en de sterrenhemel van dichtbij te bewonderen.

Elk jaar is er de wintercursus die bestaat uit acht lesavonden verdeeld over de maanden november tot en met maart. Tevens is de sterrenwacht sinds enige tijd een astrofotografieclub gestart die snel aan populariteit wint. Ook voor dit onderdeel wordt jaarlijks een curus aangeboden.

Bezienswaardigheden

De entree is de ruimte waar alle zalen van Phoenix op uitkomen. Hier verzamelen de bezoekers zich en kunnen zij een documentaire bekijken. Ook staat hier een boekenkast met boeken over sterrenkunde. Bijzonder indrukwekkend is het planetarium, oftewel de opblaasbare koepel, waar ongeveer twintig bezoekers kunnen genieten van een adembenemende voorstelling. Vanaf de comfortabele bank zie je de zon, maan en sterren verschuiven. Je bent van dichtbij getuige van de lancering van ruimtevoertuigen, waant jezelf bijna op Mars en maakt kennis met verafgelegen melkwegstelsels. Het planetarium brengt ver weg heel dichtbij en biedt een onvergetelijke ruimte-ervaring.

Bezoekers vinden met name de planetariumvoorstelling een echte belevenis. Of je nu een doorgewinterde sterrenkijker bent of gewoon nieuwsgierig naar de sterrenhemel, Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem is de ideale plek om je passie voor sterrenkunde verder te ontdekken en te voeden.

-->
Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright.