Het ambacht van een touwslagerij

Het ambacht van een touwslagerij

Het verhaal van Touwslagerij Steenbergen begint in 1920 toen Albert Steenbergen senior naar Gorssel verhuisde. Sinds 1955 is de touwslagerij gevestigd aan de Veldhofstraat, waar het nu nog steeds te vinden is. Albert Steenbergen, sinds zijn achttiende werkzaam bij Touwslagerij Steenbergen, vertegenwoordigt de vierde generatie die dit familiebedrijf runt. De passie en toewijding die hij in het bedrijf steekt, heeft hij overgenomen van zijn vader, die op zijn beurt het vak leerde van zijn vader. 

De weg naar de Touwslagerij

Albert herinnert zich zijn eerste stappen in het bedrijf: “Ik werkte bij een supermarkt en een boomkwekerij. Later besloot ik toch om wat geld te verdienen en bij de touwslagerij te komen werken. Ik zit er nu nog steeds,” vertelt hij enthousiast. Zijn keuze om terug te keren naar het familiebedrijf bleek een schot in de roos, en sindsdien heeft hij het bedrijf met veel liefde en vakmanschap voortgezet.

Het ambacht van Touwslagerij

Touwslagerij Steenbergen is gespecialiseerd in het maken van touwen van natuurvezel, specifiek vlasvezels die geïmporteerd worden uit Egypte. Het productieproces is een mooi voorbeeld van ambachtelijke arbeid: de vezels worden eerst gesponnen tot garen, vervolgens getwijnd tot strengen en uiteindelijk geslagen tot touwen. Dit arbeidsintensieve proces, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele tollen en strengen, vereist veel energie en vakmanschap.

Een bijzonder kenmerk van Touwslagerij Steenbergen is de 180 meter lange lijnbaan achter het gebouw. Hier worden de touwen geproduceerd op een manier die al generaties lang wordt toegepast. Deze historische lijnbaan is essentieel voor de kwaliteit van het touw dat het bedrijf levert.

Sport

Het touw van Steenbergen vindt zijn weg naar diverse markten. Ze produceren onder andere klimtouwen en klimnetten die verkocht worden aan groothandelaren, bedrijven en particulieren. Sport is een belangrijke afnemer van hun producten, met leveringen aan bedrijven die gymnastieklokalen inrichten. Sinds 2009 heeft de touwslagerij haar assortiment uitgebreid naar de kunst- en designsector, waar het handgeslagen touw wordt gebruikt voor interieurproducten.

Educatie en beleving

Naast productie richt Touwslagerij Steenbergen zich ook op educatie en beleving. Het bedrijf heeft een museum ingericht waar bezoekers voor een lage entreeprijs kunnen leren over de geschiedenis en het ambacht van touwslagerij. Het museum toont gereedschappen, machines en producten, en biedt rondleidingen aan voor geïnteresseerden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.