Een bezoek aan Graphica Lochem het Drukkerij Museum in de Lochemse Molenstraat

Een bezoek aan Graphica Lochem het Drukkerij Museum in de Lochemse Molenstraat

Terug in de tijd van Gutenberg en Laurens Janszoon Coster. Op de dinsdagochtenden is het museum geopend en wordt er door Ingrid Arentsen en José Smit gewerkt in het Drukkerij Museum Graphica Lochem. Ze maken bijzondere Letterpresskaarten en posters en geven tekst en uitleg over het gebruik van de oude materialen, antieke drukpersen en mooie papiersoorten. 

Ingang van het museum is de steeg tussen Zuivelhoeve Lochem en Quinn. Mocht de blauwe deur gesloten zijn dan kun je terecht via de winkel van Drukkerij Modern, Molenstraat 5 Lochem. Er is een enorme collectie houten- en lodenletters, ornamenten en oude cliché’s. Het drukken gebeurt op persen waarvan de oudste stamt uit eind 1800 en de “jongste”, een heidelberg degelpers, uit 1965. Het drukproces heet vanouds “hoogdruk”, “boekdruk” of tegenwoordig “Letterrpress”. 

Ambachtelijk drukken

Met enige regelmaat zijn er ook twee gepensioneerde handzetters aan het werk die je van alles kunnen vertellen over het zetten van losse letters in de zethaak. De rest van de week is de oude drukkerij nog steeds in gebruik voor het ambachtelijk drukken van mooie unieke geboortekaarten, trouw/visitekaarten en bibliofiele uitgaven. Neem een kijkje in één van de weinige, nog werkende, ambachtelijke drukkerijen in Nederland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.