Het bloeiende cultuurcentrum in het hart van Gorssel

Het bloeiende cultuurcentrum in het hart van Gorssel

In het hart van het dorp Gorssel bevindt zich het Openluchttheater Gorssel. Deze culturele parel, die ooit op de rand van verval stond, is veranderd in een bruisend centrum van optredens en evenementen, dankzij de enthousiaste inzet van de lokale gemeenschap en het bestuur van het theater zelf. Wij spraken met voorzitter Bob Kempink om ons meer te vertellen over het theater.

Het verhaal van het Openluchttheater begint al voor de Tweede Wereldoorlog. Met name in de jaren 1950 en 1960 werd het theater gebruikt. Nadien raakte het uit de gratie, toen 15 jaar geleden Bob Kempink, samen met zijn vrouw langs het toen vervallen terrein liep. "Vergane glorie, alles was verwilderd en er waren problemen met rondhangende mensen," herinnert Kempink zich. Geboren in Deventer, maar inmiddels 40 jaar inwoner van Gorssel, voelde hij een verbondenheid met het dorp en wilde hij graag iets terug doen voor de gemeenschap.

Van vergane glorie naar cultureel centrum

Destijds zat Kempink in de Dorpsraad, waar hij Paul Wiegerinck ontmoette, de huidige beheerder van het theater. Samen besloten zij het openluchttheater nieuw leven in te blazen. Ze verzamelden een groep enthousiaste vrijwilligers en begonnen aan de omvangrijke taak van restauratie. De stenen muur werd opnieuw opgemetseld, podiumvloeren, bankjes en paden werden aangelegd, en een meterkast voor de verlichting werd geïnstalleerd. "Na de optredens, als de bandjes weer vertrokken waren, was er geen licht meer. In het pikkedonker met een lampie op ons hoofd moesten we toen opruimen," vertelt Kempink. Dit probleem werd opgelost met de aanleg van extra verlichting. “Nu als de lichten aan staan en deze weerspiegelen op de bladeren van de bomen, geeft dit een mooi koepel effect.” Van oudsher ligt er altijd een soort vijver voor het podium van een openluchttheater. Het water weerkaatst namelijk het geluid. In Gorssel werd dit echter een grote modderpoel, waardoor er besloten werd deze te dichten. “Nu is dit ons tweede podium, wat erg leuk is voor de kindervoorstellingen, maar waar ook op gedanst kan worden.”

Naast Kempink en Wiegerinck bestaat het bestuur uit secretaris Elsbeth Ponsioen, penningmeester Hans Deuzeman, en drie algemeen bestuursleden. Erik Bötzel, is verantwoordelijk voor de programmering, Erik Stegeman is het hoofd van de kiosk en Wilma Makkink organiseert de kindervoorstellingen. Naast het bestuur zijn er ook vaste groepen vrijwilligers die zorgen dat het theater draaiende blijft. Zoals de groenploeg, het barteam en de podiumploeg. Zonder alle vrijwilligers en de vele sponsoren zou het niet mogelijk zijn om te blijven functioneren, geeft Kempink aan.

Zelfgebouwde faciliteiten

Het theater kreeg later ook een eigen kiosk, voorzien van een invalidentoilet en alle benodigdheden voor een bar. Kempink herinnert zich trots hoe deze voorziening tot stand kwam: "Met vijf man hebben we deze helemaal zelf in drie maanden tijd gebouwd." De kiosk bovenaan het theater is nu de plek waar bezoekers tijdens en na de optredens samen kunnen komen voor een hapje en een drankje.

De heropening van het theater werd destijds verricht door de burgemeester en was direct een succes. Het theater, dat plaats biedt aan ruim 500 mensen, trok vanaf het begin veel bezoekers. In de beginperiode traden vooral lokale muzikanten en dameskoren op. Dit jaar zijn er al twee voorstellingen geweest en staan er nog vier op de agenda. Het bestuur van het theater kiest zelf de voorstellingen en muzikanten.

Een trotse inwoner

Bob Kempink is niet alleen de drijvende kracht achter het openluchttheater; hij is ook al 22 jaar voorzitter van ‘t Trefpunt in Gorssel, een andere belangrijke ontmoetingsplaats in het dorp. “Ik vind Gorssel een top dorp. Het heeft gewoon alles. Van musea, tot winkels en horeca. Ik hoef nergens voor het dorp meer uit.” 

Een voorstelling die Kempink nooit zal vergeten, is het optreden van de Beatles Tribute band One after 909. Hij geniet ook van de betrokkenheid en cohesie die het theater brengt. "Het brengt mensen echt samen," zegt hij. Gedurende zijn jaren als voorzitter heeft hij slechts twee voorstellingen gemist. "Het is gewoon te leuk om er niet bij te zijn.” Hoewel het nooit een probleem is geweest om vrijwilligers te vinden, zijn extra handen altijd welkom. Wil je ook helpen, neem dan een kijkje op de website.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.