Het is lente, dus drukker in de sportscholen
Hüseyin Çakan (l) en Floriaan Wansink (r).

Het is lente, dus drukker in de sportscholen

Begin januari zien sportschool-eigenaren het aantal nieuwe leden flink stijgen. Maar ook later in het jaar besluiten mensen massaal gezonder te gaan leven. Namelijk wanneer de zon gaat schijnen en de dikke trui weer de kast in mag. 

Veel mensen gooien de sporthanddoek in de ring nog voor januari eindigt. Maar wanneer de warme kleding uit mag, omdat de temperatuur stijgt, krijgen ze spijt. Er is nog hoop. Want aan het begin van de lente kun je er nog voor zorgen dat je komende zomer strak in je lijf zit, toch? En is het nog wel van deze tijd om een summerbody te kweken? We vragen het aan twee experts. 

‘Ieder lichaam is anders’

Hüseyin Çakan merkt dat het in het voorjaar weer drukker wordt, in zijn Zutphense boksschool. “Nu de temperaturen weer wat hoger worden, merk ik dat de aantallen bij de bokszaktraining weer meer worden.” En die mensen zijn nog op tijd. “Als je met een strakker lichaam de zomer in wilt gaan, dan is het verstandig om nu niet meer lang te wachten. Ieder lichaam is anders. Afhankelijk van je huidige toestand en vooral wat je doelen zijn, kan het zijn dat het wat meer tijd kost om je doelen te realiseren.”

De grote vraag is natuurlijk: is het wel nodig om een summerbody te hebben? Floriaan Wansink is van Sport & Science in Lochem. Hij is kritisch, omdat een summerbody volgens hem vooral marketing is. “Als je het bekijkt vanuit een duurzaam perspectief en leefstijl perspectief dan is een summerbody als doel niet het beste doel. Omdat je dan in een leeg gat kan vallen als je het haalt, als je het überhaupt al haalt.”

Sporten als onderdeel van je leven

Maar ja, heeft hij niet makkelijk praten? Wansink ziet er namelijk zelf erg afgetraind uit. Dat beaamt hij. “Mensen zouden kunnen zeggen dat ik of mijn collega's een summerbody hebben. Maar ze zien niet wat voor trainingsintensiteit daar vooraf gaat en welke langere periode daar vooraf gaat en wat je er voor laat. Echter trainen wij niet niet voor een summerbody maar om ons fit te voelen. Ik hou van sporten en het is een vast onderdeel van mijn leven net zoals tandenpoetsen. Ik hou van het gevoel dat het me geeft, leeg hoofd, goede focus en ik voel me sterk en fit.”

Mag je dan alleen sporten om je lekker te voelen? Of mag je stiekem ook in de spiegel kijken? “Een esthetisch doel is niks mis mee, alleen kan het tricky zijn omdat we vaak een ideaalbeeld voor ons zien. En ons lichaam zal niet precies reageren zoals wellicht die atleten waar we tegenop kijken. Misschien krijg ik iets dikkere benen dan de atleet waar ik me aan spiegel.” Dat sporten niet alleen meer om uiterlijk vertoon gaat, maar dat het een belangrijk onderdeel van mensen hun lifestyle is geworden, merken ze bij Sport & Science. “Wij merken in het voorjaar geen piek. Bij ons is het redelijk stabiel.”

Binnen drie maanden afgetraind?

Maar goed, een summerbody kan voor sommigen toch een reden zijn om naar de sportschool te gaan. Is het dan haalbaar om binnen drie maanden volledig afgetraind te zijn? “Als we het hebben over een beeldhouwwerk zoals summerbody dan ligt het eraan wat je vertrekpunt is, fysiek gezien. Echter zou zowel voor een slanker persoon als een persoon met overgewicht gelden dat drie maanden niet haalbaar is en ook geen gezond en realistisch doel. Als je als een gek gaat sporten om in 3 maanden afgetraind te zijn, zal je eerder teleurgesteld worden door blessures en leegloop van energie.”

Ga dus lekker sporten. Maar doe het vooral om je gezond en fit te voelen. En het allerbelangrijkste: je kan gewoon zonder shirt over het strand lopen. Daar hoeft niemand over te twijfelen. Je bent zoals je bent.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.