Lochem heeft relatief veel zzp'ers

Lochem heeft relatief veel zzp'ers

Het is de dag van de zzp'er (zelfstandigen zonder personeel) vandaag. De gemeente Lochem kent relatief veel zzp'ers. Maar liefst 17 procent onder werkenden doet dat zelfstandig. Dat is een stuk meer dan in buurtgemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Buurgemeente Zutphen heeft bijna 12 procent aan zzp'ers. In Deventer is het ruim 10 procent. In Berkelland ruim 12 procent. En in Hof van Twente bijna 14 procent. Landelijk gezien is het flink aan het stijgen. Nederland telde aan het begin van 2024 ruim 1,25 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Dat is bijna 160.000 meer dan een jaar eerder.

In acht gemeenten met de hoogste concentratie aan zzp’ers binnen de werkende bevolking lag het aandeel van zzp’ers in 2021 boven de 20 procent. Deze gemeenten zijn vooral te vinden in het Gooi, ten noorden van Amsterdam en op de Waddeneilanden. In Laren in Noord- Holland was het aandeel zzp’ers met 29 procent het hoogst. Landgraaf, Assen en Den Helder hadden de laagste aandelen zzp’ers (minder dan 8 procent).

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.