Druk leven
- 20 oktober 2023
- Ellen Sprikkelman
Het gaat me aan het hart als ik weer iets hoor, lees of zie over jongeren met een burn-out. Een kwart van de jongeren hebben burn-out klachten. Dit is echt veel. Zo jong en nu al worstelen met alle druk om hun heen. Hoe kan het toch dat zoveel jongeren hier last van hebben. Ik denk dat sociale media hier ook een rol in speelt maar ook de druk van dat er zoveel dingen moeten worden gedaan. Moeten, moeten en moeten.
Het begint al bij de kleuterklas. Vroeger ging je naar de kleuterklas om onder de kinderen te komen, wennen aan een juf en wennen aan alles om je heen. Je ging lekker spelen en zo kleuterde je twee jaar door. Nu is de druk bij de kleuterklassen al erg hoog. En dat ligt niet aan de scholen maar aan de regels van de onderwijsinspectie. Door die regels is het niet gezellig twee jaar spelen maar moet er echt gewerkt worden. Kleuters moeten al leren tellen, letters kennen en ga zo maar door. Ik zeg niet dat dit allemaal niet goed is maar daar begint wel de druk bij de kinderen. Moeten, moeten en moeten.
Als een kind de basisschool verlaat dan heeft dit kind al veel moeten doen en ligt de druk al erg hoog voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. En daar wordt de druk alleen maar hoger. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de druk van internet. Het begint al bij ’s morgensvroeg opstaan. De kinderen grijpen dan meteen naar de telefoon en kijken of ze nikst hebben gemist. Tussen het lezen van de appjes moeten ze zich aankleden en eten. Ook wordt er snel even alle sociale media kanalen bekeken, en dat zijn er heel veel. Met haastige spoed springen ze op de fiets, die tegenwoordig allemaal elektrisch zijn, en fietsen in een hoge snelheid naar school. Op hun oren zit een koptelefoon en zo beluisteren ze muziek of een podcast. Ook dit geeft stress want er zijn zoveel aanbiedingen dat ze niet weten wat ze moeten kiezen. Op school wordt er meteen weer geappt en alle sociale media gecontroleerd. Want stel dat ze wat missen. Na school fietsen ze weer getrest naar huis en thuis is er geen tijd voor rust want ze moeten aan het huiswerk en daarna eigenlijk wel een serie bingewatchen of TikTok filmpjes kijken. Maar ondertussen ook nog sociale media bijhouden, appen en ga zo maar door. Dus het is niet ontspannen, het is veel. In de late avond liggen ze op bed en hebben geen minuut rust gehad. Ze denken aan de volgende dag, aan alles wat ze weer moeten doen.
In de jaren tachtig was dit toch echt anders. Deze kinderen hadden in alle rust de basisschool afgelegd en gingen relax het voortgezet in. ’s Ochtends rustig opstaan en ontbijten. Tijdens het ontbijt kletsten ze met wat familieleden of lazen de krant, die in alle vroegte was bezorgd. Ze sprongen op de fiets en fietsen met klasgenootjes kletsen naar school. Daar aangekomen was het een gezellige boel in de aula. Ze zochten de rest van hun vrienden op en liepen naar de les. Na schooltijd stapten ze weer op de fiets en gingen al kletsend huiswaarts, daar wachtte moeders met een bakje thee. Na de thee maar even aan het huiswerk. Als dat af was dan was het afspreken met vrienden. Je sprak af per ouderwetse telefoon of je ging er even naar toe. Maar ook thuis blijven was gezellig. Er werd geluisterd naar 3 FM met Jeroen van Inkel en Adem Curry of de top 40. Tijdens het luisteren werd er vaak muziek van de radio opgenomen op een cassettebandje en die kon worden afgespeeld op een Walkman. Geen keuzestress want je kon er maar één bandje in stoppen en dan had je voor 90 minuten muziek op je oren. Ook televisiekijken deden ze vaak. Er waren maar 3 Nederlandse zenders dus daar hadden ze ook geen keuzestress. Na een gezellige dag stapten deze kinderen relax in bed en keken uit naar de volgende dag.
Nu hoor ik je denken, de jaren tachtig… vroeger….. Maar we kunnen ook even 20 jaar terug gaan. De kleuters van die tijd hadden het ook relaxer. De druk bij de basisschool was nog niet zo hoog en er was weinig sociale media. De meeste basisschool kinderen hadden nog geen telefoon, die kregen ze pas als groep 8 gingen verlaten. Dat was dan het vaak een telefoon met een Prepaid kaartje, dus je kon alleen maar op internet als er WIFI aanwezig was. Deze kinderen hadden een rustige start op het voortgezet onderwijs. Inmiddels zijn ze jong volwassen en vele hebben goede banen. Waarom dan toch die druk zo hoog in de kleuterklassen? Zonder die druk komen ze er ook wel en het bewijs is te zien bij de nu jongvolwassen rond de 24 jaar.
Natuurlijk heeft het internet ook goede dingen en zijn veel dingen makkelijker geworden maar internet en de mobile telefoons zijn verslavend. Tieners kunnen niet meer zonder hun telefoon. Dit geeft toch veel druk en speelt een rol in hun stressvolle leven. Maar het kan zijn dat ik dit mis heb, dat internet geen druk is en jongeren hier rust in vinden. Dan hoop ik dat ze leren omgaan met de dingen wat wel stress geeft zodat ze wat relaxer in het leven kunnen staan. En als internet geen rust geeft leg die telefoon dat lekker een poos weg. Een relaxer leven, dat gun ik iedereen!