Leve de Achterhoek; Leve de mensen van de Achterhoek

Leve de Achterhoek; Leve de mensen van de Achterhoek

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

In de combinatie van wethouder, ondernemer, inwoner en toerist ben ik de afgelopen jaren nog blijer en trotser geworden op de Achterhoek dan ik al was. Met recreatie en toerisme of anders gezegd “de vrijetijdseconomie” in mijn portefeuille, heb ik me ook als voorzitter van bijvoorbeeld Stichting Achterhoek Toerisme in mogen zetten voor deze unieke regio en natuurlijk daarbinnen voor onze mooie gemeente Lochem. Helaas moet ik van deze mooie en dankbare rol afscheid nemen omdat ik stop als wethouder en aan de slag ga bij RHDHV (hopelijk ook met opdrachten om deze regio mooi te houden en te maken). Fijn dat ik in deze column met een persoonlijk inkijkje kan achterlaten van wat ik vind dat één van de krachten van de Achterhoek en daarmee ook van Lochem is.

Vroeger als gezin en recent samen met mijn echtgenote trekken we er vaak op uit. We noemen dat gekscherend geen vakanties, maar inspiratiemomenten. En dat zijn het ook echt. Even in een andere omgeving nieuwe indrukken opdoen. Afstand nemen, geïnspireerd raken of juist duidelijk inzicht krijgen in wat je wel en wat je niet wilt. Die ervaringen neem je weer mee in het leven van alle dag en helpen je sturing te geven en keuzes te maken. 

Al die jaarlijkse inspiratiemomenten spelen zich grotendeels af in heel Europa. Dan kom je er ook achter hoe mooi en verscheiden onze Europese natuur en cultuur is. Van Schotland tot Sicilië, van Lissabon tot Praag. En van tot Toscane tot de Achterhoek en Parijs tot Almen. Toch zijn er bestemmingen waar we ongelimiteerd naar terug willen en bestemmingen waarvan we denken:  leuk om een keer gezien te hebben, maar niet nog een 2e keer.

Het zal niet verbazen dat de Achterhoek zo’n bestemming is waar we ongelimiteerd naar toe willen (gelukkig ook maar als je er woont ?). Natuurlijk spelen daarbij het landschap en de natuur een belangrijke rol. De dorpen, kastelen, horeca voorzieningen, fiets- en wandelpaden etc. Allemaal elementen die het verblijf in deze mooie regio je een permanente glimlach van gelukzaligheid kan geven. Eerlijk gezegd, zijn er in Nederland, Europa en de Wereld wel meer van dit soort plekken te vinden, maar ook bestemmingen die ondanks al het moois toch niet echt die permanente glimlach veroorzaken.  Dus wat maakt dan toch het onze Achterhoek dat wel bij ons en vele andere wel voor elkaar krijgt.

Mijn verklaring is simpel. Alle fysieke kenmerken en voorzieningen laten indrukken achter en bepalen grotendeels je ervaring van iets moois, uitzonderlijks of gewoon vinden. En daar hebben we er in onze regio genoeg van natuurlijk. Van de Steengroeve in Winterswijk tot de Belvedère op de Lochemse berg, van Erve Brooks tot de imposante sluis bij Eefde en van Museum More tot het historische centrum van Landstad Lochem. Maar er is net dat extra’s. Dat wat minder tastbaar en visueel is maar dat je onbewust voelt. Dat is de mens. De inwoner en hun manier van samenleven. De echte Achterhoeker maar ook de import die de cultuur en gewoontes omarmt hebben en daar ook naar leven. Het beschrijven hiervan is moeilijk. Dat moet je voelen en ervaren maar als je het dan toch in woorden wil proberen te vangen dan …….. : “de Achterhoek straalt door haar inwoners een no-nonse mentaliteit uit. Geen poespas, ingewikkelde gebruiken of gewoontes maar eerlijkheid en oprechtheid. Genieten van wat het leven en vriendschap te bieden heeft. De interactie tussen mensen en tussen de mens en de omgeving, puur, oprecht open, eerlijk en het wederzijds respect”. Al deze eigenschappen maakt de Achterhoek gastvrij en een plek waar je prettig en thuis voelt. Waar je welkom en geholpen voelt en vriendelijke en open benaderd wordt. In de winkel, op het terras of op het wandelpad. Waar je een gevoeld van oprechte gastvrijheid ervaart. De mens en cultuur maakt de Achterhoek echt uniek en is een belangrijke reden om hier naar toe te blijven komen. Laten we dat koesteren en omarmen: Leve de Achterhoek; Leve de mensen en de cultuur van de Achterhoek en daarmee last but not least “Leve de inwoners en ondernemers van de gemeente Lochem. Hoera, Hoera, Hoera.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.