Vakantie
Tryfena van Huenen-Notten.

Vakantie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Tijdens het eten begint mijn man ineens over de vakantie. Wat gaan wij dit jaar doen? Hoe lang gaan wij? Ik verslik me bijna en ik verschiet van kleur. Vakantie! Oh nee, moet ik mij nu daar alweer mee bezig houden? Het is misschien wat raar en misschien ben ik wel één van de weinige mensen op deze planeet, maar ik ben het liefste gewoon thuis. Ik hou niet zo van reizen. Het idee dat ik eerst een koffer vol zooi moet inpakken, dan met de trein naar het vliegveld moet afreizen, vreselijk! Dat je dan uren op zo’n vliegveld rondhangt en dan vliegen! Je land weer en natuurlijk nooit heel erg dichtbij de plaats waar je verblijft. Dan daar weer met de trein, in een land waar ik de taal niet machtig ben en doodmoe, warm en bezweet kom je aan op je vakantiebestemming. 

Het favoriete vakantieland van mijn gezin is Italië. Waar het middenin de zomer al gauw rond de 35-40 graden wordt. Natuurlijk willen ze ook wat zien in Italië en dus met die hitte slepen we als toeristen met een fles water in de brandende zon door de straten van prachtig Italië. De gedachte alleen al geven mij de kriebels. Natuurlijk vind ik het land prachtig, maar het erheen reizen is mijn nachtmerrie. De hitte, ik hou er niet zo van. Maar ja, ik kan niet elk jaar mijn zin krijgen en mijn gezin vindt Ierland en Schotland prachtig, maar niet elk jaar in de zomer natuurlijk. Al moet je ook daarheen reizen! Nee, het allerliefst blijf ik gewoon in Nederland en vind ik het totaal geen straf als wij thuis blijven. 

Met de winkel ben ik ook niet zo graag langdurig weg. Ik vind een week weg meer dan genoeg. Ik moet eerlijk gezegd wel uitkijken dat ik niet jaar in en jaar uit gewoon doorwerk, want ook dat doe ik dus met gemak. Tot ik ineens mijn wallen onder de knieën heb hangen, omdat ik veel te lang door ben gegaan zonder pauze. Mijn man kent mij door en door! Hij weet dat ik inmiddels 300 smoezen aan het bedenken ben om een totale vakantie te gaan verprutsen. Ik voel paniek van binnen; help, ik moet met vakantie! 

Mijn man had een ander idee; een weekje in Nederland met zijn drieën op vakantie, en dan gaat hij met onze jongste een weekje naar Italië. Oh, dat klinkt niet eens zo slecht. Binnen Nederland op vakantie gaan vind minder erg dan naar het buitenland. Niet dat het minder lang duurt om van hier naar Zeeland te reizen met de trein, dan te vliegen naar Italië.  

Er staat nog niks vast, maar het idee dat ik niet mee hoeft naar het bloedhete Italië, niet hoef te vliegen, lucht mij dus helemaal op! Nee, ik ben niet bang om te vliegen, vaak genoeg gedaan en dat is het niet. Ik weet niet waar de weerzin vandaan gekomen is. Sinds ik voor mijzelf ben begonnen is vakantie een soort van vies woord geworden. Ik heb de rust niet om lang op vakantie te gaan. Eigenlijk ben ik een verschrikking voor mijn gezin! Een moeder die niet van op vakantie gaan houdt! 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.