Analoog

Analoog

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het feit dat ik in de Achterhoek woon en werk in de Randstad is een mooie manier om trends te meten. Veel ontstaat in Amsterdam - de stad waar ik uitga, het sijpelt door naar Hilversum - de stad waar ik werk en als het een goede trend is zien we het daarna terug in de Achterhoek. 

De nieuwste trend is analoog zijn. Dit is al een tijdje bezig, maar nu zie je het ook steeds meer in de Achterhoek. Veel jongeren kiezen er bewust voor om niet de nieuwste technologie te kopen. Dit begon een jaar of 10 geleden bij de her-introductie van de platenspeler. Op dit moment zijn er in veel huishoudens platenspelers te vinden. En nu kiezen we er zelfs voor om analoog foto's te maken.

Vorige zomer besloten veel millennials om hun vakantie vast te leggen met een polaroid-camera. Deze trend was er even, maar is niet zo heel groot geworden. Dat komt simpelweg door het feit dat het best een opgave is om een goede polaroid foto te maken. Een iets te onhandige opgave, blijkt nu. Maar wat wordt dan het alternatief? 

In Club NYX in Amsterdam zag ik onlangs het alternatief. Daar waren een paar hippe types de DJ aan het fotograferen met een digitale camera. En dan bedoel ik zo'n compactcamera die we 15 jaar geleden allemaal mee hadden op vakantie. Je krijgt hiervan het nostalgische gevoel, maar je kan wel gewoon de foto's van een SD-kaart afhalen. Grappig is trouwens dat de gebruikers van deze camera's dat ook heel graag laten zien. Het is belangrijk dat het opvalt dat je analoog bent, lijkt de gedachtegang. 

Fotografie is niet het enige wat analoog aan het worden is. Onlangs hoorde ik iemand - met een riant salaris - zoeken naar een nieuwe auto. Dit moest een duur model zijn, maar wel met een CD-speler. "Want de handelingen die je moet doen om een CD af te spelen zijn zo lekker", was zijn argument. En steeds meer mensen besluiten om een ouderwetse mobiele telefoon te nemen. Een Nokia 3310 bijvoorbeeld, die onlangs nog geüpdatet de markt opgebracht is. Op deze manier kun je wel bellen een SMS'en, maar niet Whatsappen en op Instagram kijken.

Ik denk dat het simpele wetenschap is, dat we steeds meer voor analoog kiezen. We zien in onze omgeving dat technologie best gevaarlijk kan zijn. Vooral omdat het zo ontzettend verslavend is. Daarom besluiten we om een aantal handelingen bewust analoog te maken, om bewustzijn te creëren van de gevaren van het online zijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.