Nieuwjaarscliche

Nieuwjaarscliche

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Gelukkig nieuw jaar! En sterkte met je goede voornemens. Elk jaar schiet het aantal sportschool-abonnementen flink omhoog. Want ondanks dat het zo cliché is, doen we nog steeds aan goede voornemens. Tenminste: in mijn omgeving hoor ik er weer veel. Minder drinken, vaker naar de familie, afvallen of het huis schoner houden. Wil je zorgen dat je afvalt en ook minder drinkt, dan heb ik misschien een tip voor je. 

Intermittent fasting is namelijk hartstikke hip. Een hele tijd geleden hoorde ik de term voor het eerst op mijn werk in Hilversum. In medialand en de Grachtengordel beginnen - maar ook zeker sneuvelen - vaak een hoop trends. Ik ben er daarom altijd een beetje sceptisch over. Maar ondertussen doen ook veel kennissen uit de Achterhoek er aan. Dus ook ik wilde het toch eens proberen. En wat blijkt, het is een stuk simpeler dan diëten. Je kunt namelijk eten wat je wil. En dat is voor een bourgondiër zoals ik ideaal. En: je mag er ook nog eens een biertje bij drinken ook. Hoppa!  

Bij intermittent fasting gaat het namelijk niet om wat je eet, maar wanneer je eet. Je vast een periode van bijvoorbeeld 16 uur en eet 8 uur per dag. In die 8 uur mag je dan ook alles eten waar je zin in hebt. Je vraagt je vast af: hoe val je dan af? Dat heb ik ook even aan een expert moeten vragen. Doordat je een periode van 16 uur niet eet, gaat je lichaam je vetreserves aanspreken. Je lichaam denkt dan dat je honger hebt, maar eigenlijk is dat nog helemaal niet het geval. 

Het zorgt ervoor dat je afvalt, maar ik merk ook dat ik me in de ochtend met die lege maag veel scherper voel. Het schijnt dat je lichaam dan extra ‘aan’ staat. Ik verwachtte dat ik na de uren zonder eten veel naar binnen zou schuiven, maar ook dat valt mee. Je gaat een stuk minder eten. Althans: ik dan. Het chocolaatje in de middag en de zak chips voor de televisie zijn - zonder dat ik het doorhad - voor een groot deel verdwenen. Daarnaast stop je ook eerder met eten. En dat zorgt er weer voor dat ik ook nog eens minder groene flesjes leegdrink in de avond. Hoe mijn schema eruit ziet? Ik eet gros van de week tussen 12.00 uur en 20.00 uur (16-8 schema). Een paar dagen in de week ben ik wat minder streng, dan eet ik tussen 09.00 uur en 19.00 uur (14-10 schema).  

Bij een dieet moet je opletten wat je eet, koopt en bestelt. Dat is hier niet het geval. Na een tijdje doorzetten wordt het een nieuw routine en dan gaat het vanzelf. Al moet ik er natuurlijk even de disclaimer bij geven dat dat bij iedereen anders is. Je moet vooral doen wat goed voelt en vooral waar je zin in hebt! Maar ik dacht: laat ik het jaar eens beginnen met wat minder kilo's en een goed advies aan de lezers van deze krant. Wil je je hier verder in verdiepen? Dan wil ik je de podcast 'Een serie over voeding' tippen. Arie Boomsma praat hierin met experts en wetenschappers over eten. De eerste aflevering gaat over intermittent fasting.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.