Wat een jaar
Tryfena van Huenen-Notten.

Wat een jaar

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ik wens u een heel goed 2023 toe! Bij elk nieuw begin, want zo voelt een nieuw jaar, kijk ik even terug naar het jaar dat voorbij is gegaan. Een jaar dat begon met een lockdown, dat tot nu toe de laatste lockdown is geweest. Het jaar startte met weinig mensen om ons heen en een vuurwerkverbod waar velen zich niet aan hebben gehouden. Voor mij begon het jaar met een mentale achterstand, niet overspannen, maar ik zat er wel degelijk tegenaan te hikken. Voor mij was 2022 een jaar dat ik steeds minder begreep van andere mensen, van keuzes die zij maakten en dingen die zij zeiden.

Voor mij was het een jaar dat ik vooral moest door buffelen om de schade die de lockdowns hadden aangericht aan onze winkel weg te werken. Het was een jaar dat ik met vallen en opstaan heb beleefd. Vooral een jaar dat ik egoïstischer werd en vaker nee heb gezegd dan ooit! De politiek werd voor mij nog belangrijker om te volgen, mijn grote afkeer tegen D66 groeide met de dag. Met zijn allen worden wij een beetje armer, de woorden van minister Kaag, die ook transacties vanaf 100 euro graag wil monitoren, dezelfde dame die graag de digitale euro wil invoeren. Nog meer controle en nog minder bewegingsvrijheid. Een, in mijn ogen, enge partij dat China als groot voorbeeld lijkt te hebben. Dat is dus wat zij bedoelde met een nieuw bestuurscultuur.

Onze boeren weten tot op vandaag niet waar zij aan toe zijn, veel boeren zien het niet meer zitten en er zijn er ook al een flink aantal die uit het leven zijn gestapt. Ook voor hen is er geen oplossing, duidelijkheid en licht aan het einde van de donkere tunnel. Net als dat er voor de ouders van de toeslagen affaire nog steeds geen einde is aan de ellende en de Groningers ook nog steeds geen duidelijkheid hebben. Ons kabinet hangt van crisissen aan elkaar en minister-president Rutte laat alles aan een ander over. De grote onzichtbare man, die met zijn beperkte geheugen en brede glimlach alles wegwuift. Wat je ook vindt van FVD, een partij gaan verbieden omdat zij niet hetzelfde denken als wat jij wilt horen, komt bij mij over als zeer ondemocratisch. Het is geen partij waar ik snel op stemmen zal, maar deze verbieden? Als men dat doet, is de weg vrij om meer rebbelerende partijen de mond te snoeren. Juist dat zou je niet moeten willen in een democratie.

Nederland loopt over met vluchtelingen, onze bevolking groeit behoorlijk door, terwijl wij een oversterfte hebben. Er is veel mis met ons land, we dreigen massaal een (beetje) armer te worden, met gasprijzen die de pan uit rijzen, boodschappen die onbetaalbaar duur worden, lopen de voedselbanken vol met nieuwe arme mensen die het eten niet meer kunnen betalen. Betaalbare huurhuizen zijn schaars en de mensen die een huis zoeken neemt nog altijd toe. Wat zal 2023 gaan brengen? Ik heb geen flauw idee. Ik hoop dat het een jaar wordt waarin hoop terugkomt. Er daadwerkelijk oplossingen worden bedacht en wij licht zien aan het einde van deze donkere tunnel van crisissen. Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023 toe!

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.