Het is maar een idee
Tryfena van Huenen-Notten.

Het is maar een idee

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Met de prijzen die de pan uitrijzen, zijn er al veel mensen die het financieel niet meer redden om de maand uit te kunnen zingen. Het is lang geleden dat ik zelf met 2 kleine kinderen en een minimaal inkomen rond moest komen. Ik leerde in die tijd een groepje vrouwen kennen die in dezelfde situatie zaten als ik, en we begonnen elkaar te helpen waar wij konden. Zo waren er 2 moeders in mijn wijk met wie wij samen kookten en aten. Het was voordeliger om samen te koken en te eten dan ieder voor zichtzelf. Ik kon haren knippen, de ander was handig met fietsen repareren en weer een ander kon wonderen verrichten met naald en draad. 

Het besparen van kosten op simpele dingen zoals kledingreparatie, knipbeurt en een fiets die gerepareerd werd, scheelt enorm. Iedereen kan wel iets en als je de krachten bundelt kan je samen veel meer dan je denkt. In moeilijke tijden heb je verbinding nodig met de mensen om je heen. Stap weg achter je telefoon en computer, en praat eens met je naaste buren. Luister eens naar wat anderen vertellen. Verbind weer met mensen uit je eigen buurt. Begin niet direct over wat jij nodig hebt, maar bied aan wat jij kan betekenen voor een ander. 

Het begon van de zomer met een oproepje; wie gaat er mee wandelen? Ik wilde dat graag, en inmiddels zijn wij een groepje van 6 dames die samen gaan wandelen. 6 totaal verschillende vrouwen, uit verschillende beroepsgroepen, met totaal verschillende levens. Tijdens het wandelen kletsen wij er flink wat vanaf. Ja, je zet 6 vrouwen bij elkaar en het is geen seconde meer stil. Al gauw kom je erachter dan de één het moeilijk heeft met de stijgende prijzen en het al bijna niet meer red. De zorg voor de koude winter en de stijgende gasprijzen, bracht weer een ander op het idee eens naar haar verzameling wollen vesten te kijken. Het afdankertje van de één, kan een schat zijn voor de ander. Zo ontstond in deze gekleurde groep dames het idee om elkaar te helpen waar wij kunnen. 

Een van de dames heeft een grote moestuin, de ander heeft de kennis om voedsel te wekken, de ander knipt haren en weer een ander is goed in het repareren van fietsen. 6 totaal verschillende vrouwen, met 6 verschillende talenten. Inmiddels groeit ons wandelgroepje langzaam, en weer is er een dame bij gekomen met een talent die wij nog niet in ons midden hadden. Het sneeuwbaleffect begint langzaam in werking te komen. We zien elkaar 1 keer in de week, en natuurlijk met wie je een goede klik hebt, trek je wat meer mee op dan met de ander.  

Het is maar een idee voor de moeilijkere tijden waarin wij verkeren, de één zal daar meer last van hebben dan de ander. Maar wat nu als je met een vaardigheid die jij bezit een ander een groot plezier kan doen? Soms zijn het de kleine dingen die al een grote verlichting kan zijn voor de ander. Kijk eens om naar de mensen in je omgeving, luister naar wat mensen vertellen. Je zal verbaasd staan hoe veel wij voor een ander kunnen doen, zonder dat het geld kost. Vaak is het alleen met wat tijd vrijmaken en een vaardigheid zoals bijvoorbeeld haren knippen of een wollen vest die in je kast bleef liggen. Soms is het eenvoudiger dan je denkt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.