Kleutertranen
Joop Hekkelman.

Kleutertranen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Vroeger, als kind, leerden we het liedje van de drie kleine kleutertjes die op een hek zaten. Tot een jaar of vijf zes was dat een populair liedje. Het heeft z’n tijd gehad en komt nog slechts af en toe langs,  als een grootouder ‘verleden’ wil delen met kleinkinderen. Tranen komen daar niet snel aan te pas.

Zondagmiddag zag ik na ruim zestig jaar een glimp van kleutertjes op een hek voorbij komen; vier op een rij. Voor het eerst van mijn leven keek ik een volledige Formule 1 race, op tv dat wel en omdat het in eigen land was. Ik ben geen superfan, omdat de winst om autotechniek gaat en niet in de eerste plaats om de atleet. Juiste afstelling van de auto en tactische spelletjes met banden bepalen wie er wint. Ook afgelopen zondag. Neemt niet weg dat ik best wel snap dat die coureurs gezegend zijn met enorm veel talent, topfit zijn en vooral enorm veel lef hebben. 

 

Een uur voor de race zaten ze daar, op hoge krukken, midden op het asfalt tegen een achtergrond van bandenreclame. Vier volwassen mannen op een rij die met tranen in de ogen euforisch de ene na de andere one-liner de wereld in slingerden. Allemaal hebben ze een verleden in de autoracerij en kennen Zandvoort. Allemaal wijzen ze naar de historie, dat we in Nederland zolang zo’n race moesten missen.

"De hossende massa is het mooiste wat ze ooit meemaakten, maakten ze ons wijs"

Vier kleuters die het over vroeger hadden en met natte ogen over grootmoeders tijd vertelden. Als kinderen die over woorden struikelen bedankten ze iedereen die het feest van deze dag mogelijk maakte. Vooral Max en de Oranjes liggen op zo’n zonnige zondagmiddag goed in de markt. De hossende massa is het mooiste wat ze ooit meemaakten, maakten ze ons wijs. Sentiment was de drijfveer en niemand was er kritisch op. 

Laat in de avond hoorde ik een radiopraatje met een van die race-deskundigen. Een kritische vraag over de negatieve kanten van het festijn bagatelliseerde hij met de opmerking: die autootjes vervuilen bijna niks. Het hele circus wordt wel telkens in acht enorme Boeings naar het volgende circuit verplaatst. De mega-uitstoot van foute stoffen die daarbij plaatsvindt bleek voor hem een bijzaak, waar weinig tegen is te doen. Kleutertranen zijn aandoenlijk, maar vertroebelen het zicht nogal. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.