Testen

Testen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Op dit moment bestaat ons leven uit testen, testen en nog eens testen. Testen als je klachten hebt. Een sneltest voor de zekerheid. Of testen als je op vakantie gaat. Waar je ook heen gaat je moet een negatief PCR-certificaat bij je hebben anders kom je niet ver. Stel, ik gaat met vliegtuig op vakantie. Ik zorg dat ik alle papieren op orde heb en een negatieve PCR-uitslag op zak. Op naar het vliegveld. Ik sta in de rij om in te checken en ik probeer anderhalve meter afstand te houden. Dit is wel lastig want veel mensen slaan de anderhalve meter in de wind. ‘Ach, ik heb een mondkapje op en iedereen is negatief getest dus mij kan niks gebeuren’, denk ik. Eenmaal aangekomen bij mijn stoel vind ik het wel apart om zo dicht bij iemand te zitten. Anderhalf jaar heb ik rekening moeten houden met afstand en zo komt die persoon die naast mij zit wel heel dichtbij. Maar goed, weer denk ik: ‘ach, mij kan niks gebeuren, ik heb een mondkapje op en iedereen is negatief getest.’

Eénmaal genesteld op mijn plek kijk ik eens om mijn heen. Poeh, wel heel veel mensen en allemaal heel dichtbij. Als dit maar goed gaat. Een hele jonge steward komt langs met eten en drinken. Hij stopt vlak naast me en opnieuw denk ik: ‘Ach, mij kan niks gebeuren, iedereen op deze vlucht is negatief getest.’ Met eten mag uiteraard het mondkapje af, ook al zit je zo dicht bij elkaar. Weer komt dat zinnetje van de negatieve testen in mijn op. Genietend van het eten denk ik aan de vakantie die ik in het verschiet heb.

"Hoe kan dit? Wat gaat er mis?"

Maar dan slaat de paniek toe. Wat blijkt? In de richtlijnen van de vliegmaatschappijen staat dat voor een vlucht cabinepersoneel niet getest hoeft te worden. Hoe kan dit? Wat gaat er mis? In het onderwijs wordt men dringend verzocht op twee keer in de week een sneltest te doen om zo besmettingen in de klassen te voorkomen. Misschien kan het onderwijs de testen delen met de vliegmaatschappijen en voorkomt dit misschien besmettingen in een vliegtuig. Of heeft het cabinepersoneel misschien een verbod om uit te gaan? Daar geloof ik niks van want ook cabinepersoneel hebben een privéleven. Misschien heeft die steward, die zo vlak naast mij stond, afgelopen weekend gefeest met vrienden en de anderhalve meter laten varen. Het kan zijn dat hij het Coronavirus wel bij zich draagt en zo het hele vliegtuig besmetten.

Gelukkig was dit voor mij maar een voorbeeld: ‘stel dat ik ga vliegen...’ Voorlopig blijf ik aan de grond en ik denk dat alle vliegtuigmaatschappijen en de overheid eens goed moet nadenken waar ze mee bezig zijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.