De hypocriete pensionado

De hypocriete pensionado

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Twee pensionado's staan met elkaar te kletsen nabij de fietsenstalling van een winkelcentrum. Het is een smal pad, waardoor ze enorm in de weg staan. Zet doen alsof ze niet door hebben dat ze de hele boel blokkeren. In mijn hoofd hoor ik mezelf al ruzie schoppen met die twee.

Met mijn zware boodschappentas loop ik langs de kletsende heren heen. Ik overwoog nog even om tussen ze door te lopen, als stille hint. Dat heb ik niet gedaan. Laat ze maar lekker. Het is veel te warm voor een discussie. Aan de gezichtsuitdrukking van ze te zien vinden ze zelf dat ze veel 'levenservaring' hebben, een discussie zal vast uren duren.

Terwijl ik langs ze heen loop zie ik twee scholieren op hun fiets aankomen. Ze fietsen naar het winkelcentrum toe. Dat mag niet, want het is voetgangersgebied. Wel een beetje onduidelijk moet ik toegeven. Op het stuk waar de jongens vandaan komen mag je fietsen, waarna het ineens in voetgangersgebied veranderd. Dat kun je alleen aan het bord zien wat er staat.

"De man wil overduidelijk in discussie, de jongens hebben er geen zin in"

Fietsers zijn hier vaker asociaal. Zolang ik geen last van ze heb zeg ik er nooit wat van. Als ze gaan bellen dan wordt het een heel ander verhaal. Eén van de twee pensionado's houdt er een andere mening op na. Hij besluit om de scholieren tegen te houden. Hij gaat recht voor ze staan, waardoor hij nog meer in de weg staat dan hij al stond.

Hij geeft de tieners een hele grote mond en vertelt dat ze er niet mogen fietsen. De jongens stamelen wat en stappen van hun fiets af. De man wil overduidelijk in discussie, de jongens hebben er geen zin in. Ze lopen door en de mannen gaan weer rustig verder kletsen, midden op het pad. Ik vang nog net op hoe ze over 'de jeugd van tegenwoordig' babbelen.

Ik moest lachen en vroeg me af: zou hij de fietsers ook aangesproken hebben als ze ouder waren geweest? En wat als een tiener hem zou wijzen op het feit dat hij enorm in de weg staat? Beste lezer, waarschuw mij op het moment dat ik langzaam verander in 'de ouderen van tegenwoordig'.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.