Einde aan de groei?
- 1 november 2019
- Joop Hekkelman
In mijn hart ben ik boer. Hoewel ik al bijna 40 jaar niet meer dagelijks tussen de koeien loop voel ik mij toch zeer betrokken bij hem en zijn vee. Ik stam uit een tijd dat er naar evenwicht werd gestreefd tussen de hoeveelheid grond die een boer had en het aantal dieren dat hij hield. In de intensieve veehouderij is daarvan al lang geen sprake meer, maar op melkveebedrijven is dat wel degelijk het geval. De circulaire landbouw, zeg maar de kringloop op het eigen bedrijf, is weer helemaal terug. Er is ingeleverd en bijgestuurd.
Ik begrijp dan ook helemaal niets van de ophef over uitstoot van schadelijke gassen door de melkkoe. Op universitair niveau is men zelfs met onderzoek bezig om met pillen de efficiëntste aller dieren minder methaangas te laten opboeren en minder scheten te laten ontsnappen. Genetische manipulatie wordt verafschuwd, maar er mag wel aan een koe gesleuteld worden alsof het een tractor is. We voegen een middel toe aan de brandstof omwille van de verminderde uitstoot van natuurlijk geproduceerd gas. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan de beteugeling, vertelde de Wageningse onderzoeker. De aandeelhouders van DSM schijnen er brood in te zien.
"Hoe lang verdraagt hij zijn maagkrampen nog?"
Nederland is te klein. Op de beperkte ruimte die we met elkaar hebben kunnen we niet alles doen wat we willen. Een logisch verhaal waar melkveeboeren alles van weten. Zij hebben het aantal melkgevende dieren de afgelopen veertig jaar teruggebracht van circa 2,2 miljoen tot circa 1,6 miljoen. Een reductie waar geen maagzout tegenop kan.
Het is daarom verbijsterend dat we toestaan dat vliegvelden uitbreiden om voor 30 euro elke bestemming in Europa te bereiken. Als blauw bloed sneller gaat stromen bij de gedachte aan een speeltuin vol dinky toys in de duinen knijpen politici een oogje toe. Zij degraderen veilig gewaande normen voor bouw en bagger tot een nietszeggend getal, waardoor elke nieuwe ter discussie zal staan. De Formule 1 heeft niets te vrezen, ook al wordt een kwart van het natuurterrein rondom het circuit aangetast. En de boer...tja. Hoe lang verdraagt hij zijn maagkrampen nog?
De farmaceutische industrie zal er vast iets voor bedenken: een poeder, twee maal daags innemen tijdens het melken. De kosten worden gedekt door de circuiteigenaar en de Zandvoortse hotelhouders, die zonder met de ogen te knipperen hun tarief alvast met 400% verhoogden. Lijkt me een kwestie van fair play.
Advertentie