Collectieve kater

Collectieve kater

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Een collectieve kater hebben is misschien wel het mooiste wat er is. Samen krokant en brak zijn. Bijvoorbeeld de dag na Koningsdag, de dag na 5 mei, maar ook de dag na een verloren voetbalwedstrijd tijdens een EK of WK. 

Op deze dagen hoor je een brakke ochtend-DJ op de radio. Op tv presenteren nieuwslezers met kleine oogjes. En je ziet dat er net wat meer voorgeproduceerde artikelen in de ochtendkrant staan. Iedereen heeft immers de dag ervoor hetzelfde gedaan: gefeest. Het werk stond voor even op de tweede plek. 

De vrijdag na Koningsdag moest ik de middagshow presenteren op radiozender 1Achterhoek. Koningsdag zelf heb ik doorgebracht in Arnhem. En daar zijn aardig wat drankjes genuttigd. Omdat mijn programma pas om 4 uur van start ging, was mijn kater alweer weer over. Maar toch vond ik het niet erg om licht brak naar mijn werk te rijden. Want iedereen was moe en hoopte dat het weekend snel zou beginnen. 

Ik moest denken aan een Britse radio DJ - Nick Grimshaw. Hij heeft ooit heel hard gefeest op de Britt Awards. Er gingen aardig wat drankjes doorheen. Maar de volgende ochtend moest hij gewoon zijn ochtendshow presenteren, die om half 7 van start ging. Hij ging direct door vanaf de afterparty. En nam Harry Styles mee naar de studio om samen met hem de show te maken. 

De BBC-baas vond dit geen enkel probleem. Hij vond het goede content, omdat heel Engeland naar de Britt Awards had gekeken de avond ervoor. Iedereen snapte dus waarom Nick en Harry licht aangeschoten op de radio waren. De BBC-baas introduceerde hier ook het begrip 'de collectieve kater'. 

Laten we de dag na een feestdag of een groot landelijk evenement in onze agenda's zetten als collectieve kater-dag. En laten we dan ook wat afspraken maken. Bijvoorbeeld dat je wat later mag beginnen op je werk, dat er geen lastige meetings op die dag worden gepland en dat de facilitaire afdeling extra paracetamol in de keuken legt. 

Het is een belangrijke samenhorigheid. Want iedereen voelt zich precies hetzelfde. Gun elkaar de tijd om mooie verhalen te vertellen, over de dag ervoor. Zie het als een verlengde van de feestdag. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.