SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Jesse Sprikkelman
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Het toevluchtsoord

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Op het erf van een kleine woonboerderij in Almen staan twee soortgelijke dure Porsches geparkeerd. Een gemiddelde wandelaar zal denken dat daar een Achterhoeker woont met een flinke bankrekening. Vanaf de zandweg is niet te zien dat de man op het erf - gehuld in rode trainingsbroek en wollen muts in dezelfde kleur - de meest besproken man van het land is. 

"Hij is aan het nadenken in de bossen", zei Jort Kelder in Op1 over Matthijs van Nieuwkerk. Wat veel streekgenoten niet direct weten is dat het de Achterhoekse bossen betreft. Hij woont al vijftien jaar in de mooiste woonboerderij in Almen. Ik zie voor me dat hij daar vloekend naar zijn talkshow-collega's op tv schreeuwt. Aan de andere kant lijkt hij me ook wel een type die de ophef negeert. Misschien gooit hij zelfs de stapel met ochtendkranten wel in de vuurkorf op zijn erf. Of hij verdrinkt zijn verdriet met dure wijn uit Zutphen en Franse chansons op Spotify. 

In Amerikaanse films over celebrities die de aandacht ontvluchten is vaak te zien hoe deze mensen het vliegtuig pakken naar de bossen of het gebergte. Of zelfs naar Italië of Frankrijk. Het mooie aan Nederland is dat op een ruim uurtje rijden vanaf Hilversum hét toevluchtsoord ligt voor BN'ers. Of ze nou alle positieve aandacht zat zijn (zoals Van Nieuwkerk toen hij hier kwam wonen), of alle negatieve aandacht (zoals Van Nieuwkerk op dit moment). Rust kun je hier goed vinden.

Toen ik onlangs door Hilversum reed zag ik advertenties in de bushokjes hangen, die de Achterhoek promoot. Ik vroeg me toen af op wie ze zich richten. Want de gemiddelde Hilversummer wil daar niet weg. Maar nu snap ik wat hun doel is: ze willen gecancelde BN'ers naar de streek trekken. Dat is slim, want het worden er steeds meer en ze brengen geld met zich mee. 

Achterhoekers hebben de fijne eigenschap dat ze weinig geven om iemands status. Dus de keren dat je herkent wordt als BN'er zijn minimaal. Ook wanneer iemand negatief in het nieuws is, kunnen Achterhoekers zich hier weinig van aantrekken. Want ook Van Nieuwkerk is een noaber geworden. Hopelijk zorgen de dauw op de Berkel, de vrolijke koeien en de bevroren slootjes voor rust in het hoofd van de televisiester.  

Ikzelf durf zonder enige schroom dingen te roepen, in deze krant of in mijn radioprogramma's. Waarom? Omdat ik weet dat wanneer ik gecanceld wordt, ik woon op de plek waar je dan het liefste wil zijn: de Achterhoek. Nou moet ik daar natuurlijk nog wel even aan toevoegen dat ik niemand uitscheld op de redactie.

Jesse Sprikkelman

Journalist Jesse Sprikkelman schrijft geregeld een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Jesse Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.