SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Graffiti

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Zaterdagochtend: in onze winkelstraat is het nog redelijk rustig. Ik loop naar de winkel toe en in de verte zie ik mijn buurman van de drankenzaak buiten staan. Op dat moment zie ik achter hem mijn winkel, en ik ben niet blij met wat ik zie. Ik ben nog te ver om goed te zien wat er met mijn winkel is gebeurd, maar dat mijn rolluiken vol graffiti zitten is duidelijk! Ik begin inwendig al flink te vloeken, ik loop zonder groeten langs mijn buurman en een flinke vloek rolt vloeiend uit mijn mond. Zelfs mijn buurman is onder de indruk van mijn vocabulaire.  

Onze rolluiken zijn voorzien van wat ze noemen ‘street art’. Helaas is deze kunstenaar niet zo vriendelijk geweest om het houtwerk en de vensterbanken te ontzien. Ik ben niet blij met de enorme lelijke vorm van straatkunst, had verdorie dan in elk geval iets moois erop gespoten, had wat netter gewerkt en ons houtwerk en vensterbanken ontzien. Nu is het gebouw ook nog beschadigd en kost het klauwen met geld om dat weer schoon te gaan krijgen en ik ben op zijn zachts gezegd niet zo gelukkig met zijn kunstwerk. 

Dit is gewoon vernieling! In welke wereld leeft die straatkunstenaar dat die dacht dat ik vanmorgen bij mijn winkel zou komen en zou denken; Oh wauw wat een mooie stukje werk. Dat is pas kunst, Vincent van Gogh is er een amateur bij. In welke wereld leven die gasten? Ons mooie monumentale pand is nu behoorlijk beschadigd geraakt, de vensterbanken zijn net zo oud als het gebouw zelf, het houtwerk is verdorie ondergespoten met graffiti verf en wie denk je wie dat moet gaan oplossen? Je mag jezelf een straatartiest noemen en je mag je eigen kunstwerk heel erg mooi vinden, maar moet je daarbij andermans eigendommen beschadigen? Neem een stuk muur uit je slaapkamer en spuit die vol met die rotzooi, maar niet op andermans eigendommen.  

Binnen een paar minuten staat de politie voor mijn winkel, helaas zijn er geen camera’s meer, iets met privacy. Ik ben ontzettend boos, dit is geen kunst, dit is vernieling. Wie gaat ons houtwerk schoonmaken? Wie gaat de beschadigde monumentale vensterbanken schoonmaken? Wie gaat dat allemaal betalen? Om nog maar even te zwijgen over de rolluiken die niet gesierd gaan met een mooi kunstwerk, maar met een soort van werk dat je vindt op oude verlaten industriële panden. Dat is niet mooi, niet passend bij onze winkel. Deze straatartiest heeft niet onze straat een upgrade gegeven met zijn kunst, hij heeft mijn winkelpand gedegradeerd tot de looks van een kraakpand. Sorry, maar ik kan deze kunst niet waarderen. Natuurlijk deze gast komt er mee weg, hij zal waarschijnlijk nooit gepakt worden voor het vernielen van ons pand. De kosten zullen wel enorm zijn en ik ben op zijn zachtst gezegd niet zo gelukkig met het extra werk wat deze gast mij nu heeft veroorzaakt. Aangifte doen, de verzekeraar inschakelen, de pandeigenaar inlichten. En mocht het pand opnieuw in de steigers moeten, dan kan ik daar ook nog vele uren extra aan besteden om vroeg bij de winkel te zijn zodat de werklui daar bezig kunnen.  Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft tweewekelijks een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.