Gevolgen
Tryfena van Huenen-Notten.

Gevolgen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Op de vmbo van onze jongste zoon (14 jaar) hebben ze nog steeds 1 a 2 keer per jaar een gesprek met de leerling, ouder en mentor. Dus mijn man had de afspraak ingepland voor de maandagmiddag. Wij hebben geen auto, wonen in Rheden en onze zoon zit in Arnhem op school en gelukkig was het droog vandaag. 

Wij zijn betrokken ouders, dus ja, één van ons gaat naar de gesprekken toe, meestal mijn man, aangezien hij sinds 2,5 jaar thuis werkt en het voor hem het makkelijkste inplannen is. Op de fiets voor een 10 minuten gesprekje, waarvan wij al lang weten hoe deze zal gaan verlopen. Voorbeeld leerling, mooie cijfers en ga zo door. Veel meer dan dat zijn de gesprekken met de mentor over onze jongste niet.  

Dat onze zoon over gaat naar klas 4 wisten wij al, zijn cijfers zijn gewoon prima. Alleen vandaag werd duidelijk dat meer dan de helft van zijn klasgenoten dus niet over gaan. Meer dan de helft heeft te lijden gehad door de lockdowns en de onlinelessen en hebben niet het gewenste resultaat gehad. Natuurlijk zullen er ook wat vrienden van hem bij zitten die niet meegaan naar klas 4. Wat je ook vond van de maatregelen, de klappen gaan dit jaar toch wel zichtbaar worden. Ook op de kwaliteit van het onderwijs van 2 jaar corona, kinderen die af moeten zakken naar lagere niveaus en kinderen die blijven zitten. Ook mijn 2 neefjes staan voor deze keuze, ga je een niveau lager of doe je het jaar over? Vorig jaar is onze middelste blijven zitten en ik hou mijn hart vast of hij het dit jaar gaat halen. Hij is inmiddels 22 jaar en heeft geen motivatie meer om naar school te gaan. Hij hoeft nog maar 1 jaar en ik hoop dat hij nu niet gaat afhaken. 

Het lijkt zo onschuldig, kinderen die blijven zitten, maar meer dan de helft van de klas die niet overgaat is toch wel behoorlijk flink! We horen het momenteel veel, kinderen die niet meer mee kunnen komen. Ook motivatie dat volkomen weg is, sommige zie je een ongeïnteresseerde houding hebben, wat maakt het nog uit, komende winter gaat alles vast weer in lockdown. Een groep 18-jarigen dreigen nu te gaan afhaken en vroegtijdig school te gaan verlaten. Maar daar praten we maar niet over. Alles moet en moest gedaan worden om de ziekenhuizen wat te ontlasten, alles! Behalve opschalen! Zoals nu uit de WOB-verzoeken blijkt is dat zelfs tegengewerkt. Ik vind het schandalig. 

Wat ik hoop, is dat ze toch gaan onderzoeken wat de nevenschade is van de lockdowns, wat heeft het ons gekost en opgeleverd. Ik weet niet of een lockdown zo verstandig was, ik denk dat er veel extra schade door is ontstaan. Ik ben geen expert op dit gebied maar toch wat ik inmiddels allemaal om mij heen zie gebeuren, dan denk ik dat we geen lockdowns meer moeten krijgen.

Ondernemers die failliet zijn gegaan, kinderen met grote achterstanden, economische schade, etc.; er is extreem veel geld in de maatregelen gepompt, extreem veel in noodsteun maar wat gaat het herstel nog kosten? Misschien moeten we accepteren dat corona gewoon niet meer weggaat, en er net als met de andere ziekten die er zijn, gewoon mee moeten leren leven! 



Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.