SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Hugo Trentelman.
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Flappie on the barbie?!

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

"Lets put another shrimp on the barbie", zei mijn Australische gastheer tijdens de Kerst van 2006. Althans, in mijn herinnering. In werkelijkheid heeft hij het vast niet zo gezegd. Feit is wel dat ik op 25 december 2016 in korte broek buiten stond de barbecueën. Toch een beetje vreemd. Maar nu voor het tweede jaar op rij Kerst besmet wordt door coronamaatregelen gaan er stemmen op om het feest te verplaatsen naar de zomer. Staan wij dan straks ook hier in Nederland Kerstmis te vieren in korte broek? En is dat eigenlijk een goed idee?

Gezelligheid, cadeautjes, familie en vooral veel en lekker eten. Dat is waar Kerst voor veel mensen om draait. Dat kan inderdaad ook prima in de zomer. Maar Jezus is geboren op 25 december en niet op 25 juni. En met Kerst vieren we Zijn geboorte. Daarmee vertel ik u niks nieuws. Of toch wel? Steeds minder mensen kennen, of hechten waarde aan, de religieuze betekenis van het Kerstfeest. Ja, het gezellige stalletje onder de kerstboom herinnert ons aan het Bijbelverhaal. Maar daar blijft het vaak ook bij. Kerst wordt langzamerhand, net als andere religieuze feesten, steeds meer ontdaan van religie. Blijft dus over: eten, drinken, gezelligheid en cadeautjes. En dat kan prima in de zomer. Toch?

Zelf ben ik geenszins religieus. Toch heeft Kerst altijd iets dat lekker eten en gezelligheid ontstijgt. Kerst is toch altijd een moment van bezinning. Van terugblikken en vooruitkijken. En dat werkt simpelweg minder goed halverwege het jaar in de zomer. Daarnaast stamt de 'Kerst' traditie al van ver voor de geboorte van Christus. Veel antieke culturen vierde op, of rond 25 december, de terugkeer van de zon. Het moment dat de dagen weer langzaam langer werden. Dat Jezus op diezelfde dag geboren werd is, maar dit terzijde, uiteraard geen toeval. De vraag is: moeten we een eeuwenoude traditie, vanwege twee coronajaartjes, wel willen verplaatsen?

"Pap, ik kijk wel wat op mijn telefoon", zegt mijn zoontje zodra mijn vriendin zapt naar 'Scrooge Live' op Max. "En ik ga de Belinga's kijken op mijn Ipad", vult mijn dochtertje aan. Herkenbaar? Vast wel. Het is tekenend voor de huidige tijd. We zijn massaal gewend geraakt onze eigen behoeften altijd (vrijwel) direct te kunnen bevredigen. Of het nu gaat om entertainment, informatie, eten, drinken, of zelfs seks; alles is altijd en overal beschikbaar. Tegelijkertijd groeien we op met het idee, versterkt door de sociale-media, dat we 'alles kunnen bereiken wat we willen'. En in zo'n maakbare, hedonistische wereld is gewoon geen ruimte voor tegenslag. Het is dan ook niet verrassend dat we, juist nú, überhaupt nadenken over het verplaatsen van een eeuwenoude traditie.

Het is bijna Kerstmis 2021. Afgelopen najaar werden er in Nederland bijna een half miljoen kippen geruimd vanwege de vogelgriep. Na twee jaar pandemische ellende hoor ik daar echter verbazingwekkend weinig over. En dan de klimaatcatastrofe, die raast op ons af. Maar, voor de slager op de hoek staan de mensen, als vanouds, vanaf ons huis al in de rij. Genoeg dus om, zo aan het einde van het jaar, eens even bij stil te staan. Laten we Kerst, ook nu de glans er tijdelijk een beetje af is, vooral gewoon op 25 december blijven vieren. Geen 'Flappie on the barbie' deze zomer dus!

Ik wens u hele fijne en bedachtzame Kerstdagen. 

Hugo Trentelman

Zorgmedewerker Hugo Trentelman schrijft maandelijks een column voor LokaalGelderland

Meer lezen van Hugo Trentelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.