SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Sinterklaas

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onze kinderen zijn al Jaren geleden gestopt met het geloven in de goedheiligman, dat was nog in de tijd dat Piet nog Zwarte Piet werd genoemd. Tijden veranderen snel, maar voor kinderen maakt het totaal niet uit of de Piet nu zwart is of met zwarte roetvegen, het zijn de ouders met sentimentele jeugdherinneringen.
Achter de winkel zit een woonhuis, het is een pand uit 1860 en de voordeur van dit woonhuis zit in de winkel. Sinds een paar maanden wonen er nieuwe mensen in deze woning. Mijn nieuwe buurjongen is 6 jaar en geloofd heilig in de Sint.

Om heel eerlijk te zijn vind ik niks leuker dan wanneer mijn nieuwe buurjongen door de winkel komt wandelen met zijn moeder om naar huis te gaan. Wanneer ik het even niet druk heb vraag ik hem hoe het op school ging. In het begin was hij wel verlegen, maar dat is hij inmiddels niet meer. Vandaag ging hij met zijn ouders naar de intocht van Sinterklaas en hij was wat nerveus. Geen tijd voor een praatje vandaag, op zijn gezicht zag je de spanning, heb je Piet al gezien vroeg ik nog, hij schudde van nee, en weg was hij. Geen tijd om te praten, vandaag had hij belangrijkere zaken; Sinterklaas begroeten! Vorige week had zijn moeder hem weggehouden van de stad, de Sint kwam door de straat met een grote stoet pieten, maar vandaag zou hij naar de intocht gaan. Van de Pieten hadden wij een paar zakjes pepernoten gekregen, die ik heb onze buurjongen gegeven, natuurlijk niet verteld dat de Sint er ook bij was, dit was natuurlijk van de zoek Piet, die kwam vragen of het waar was dat hier een jongetje van 6 was komen wonen.

Al dagen komt onze buurjongen vrolijk terug van school, hij heeft al zijn schoen met een tekening bij de openhaard staan, maar nog niks erin gehad. Heerlijk dat hij nog zo vreselijk gespannen zit te wachten op een kleinigheidje van de beste Sint. Ik vind onze nieuwe buurjongen een lief jochie, met zijn grote bruine ogen kan hij nog zo heerlijk onschuldig verlangen naar de kleine dingen in het leven. Hij oordeelt niet op wie wel naar de kade mag met QR en wie niet, hij heeft van deze grote mensen zaken geen last. Hij wil alleen maar de Sint met de Pieten zien. Welke kleur de Pieten hebben, dat zal hem een zorg zijn, hij zou mij nog niet herkennen als ik een Pietenpak aan zou hebben en verder gewoon mijzelf zou zijn met wat vegen op mijn gezicht.

De buurjongen die overdag tijdens openingstijden door de winkel mag lopen naar huis, naar de voordeur die achter in onze winkel zit. Een ouderwetse situatie, maar voor mij zou het niet anders hoeven worden. Toch zal dit gaan verdwijnen, op een dag kan dit niet meer. Tijden veranderen en regels worden door verzekeraars gemaakt. Toch vind ik het gezellig wanneer deze kleine jongen door de winkel loopt met een hart vol verwachting, op weg naar Sinterklaas. Ik hoop dat hij er mooie herinneringen maakt, net zoals mijn kinderen en ikzelf er hele leuke herinneringen aan heb. Op 5 december heeft deze buurvrouw in elk geval een kleine verassing voor deze buurman, al zal hij geloven dat het van Sinterklaas afkomt.

Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft tweewekelijks een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.