SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Unheimisch

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Al dagen zit ik met buikpijn op de bank, ik ben gespannen en mijn hart gaat al dagen flink te keer. Ik ben normaal niet zo stil, maar nu op wat gemopper over buikpijn na, zeg ik niet zoveel. Mijn gedachten schieten alle kanten op en ik ben nog nooit zo bang geweest, nog nooit in mijn hele leven heb ik zoveel angst gevoeld als dat ik nu voel. Ik kan het niet zo goed plaatsen, eigenlijk weet ik met mijn eigen gedachtestroom niet zoveel raad. Normaal gesproken zou ik met mijn man er over praten, maar hij begrijpt mijn zorgen niet, dus zegt hij al gauw: maak je toch niet zo druk. 

Hij bedoelt het goed, maar het geeft geen ruimte om mijn gedachten te ordenen. Het begon allemaal bij het uitlekken van de informatie voor de persconferentie, die QR code die ze zouden gaan inzetten. De dwang en drang maatregel om mensen een zetje te geven tot vaccinatie. Maar is dat het enige zetje dat ze mensen geven?
Waarom hebben ze niet ingezet op goede, duidelijke en heldere informatie? Hugo de Jonge heeft zich als uitstekende reclameman voor de farmaceutische industrie laten zien; we nemen de frikandellen vergelijking, en de briljante keuze voor de tekst: “dansen met Jansen”. Dan het constante gedraai door de hele pandemie heen, het gegoochel met cijfers, de nooit uitgekomen gitzwarte scenario’s en van groepsimmuniteit de focus compleet op vaccinatie inzetten.  

Waar is het open debat? Waar blijven de kritische vragen? Het is allemaal zo eenzijdig, mensen die verder kijken, die te veel vragen hebben, die kregen geen antwoord, de overheid kwam met een filmpje van de GGD met een dame die de veiligheid en werking van het vaccin uitlegde. Ik weet niet waarom mensen daar zoveel vertrouwen van kregen, maar de vrouw hakkelde en stotterde en vertelde compleet niks aan inhoud over de veiligheid, of effectiviteit; ze zei als geruststelling opgelucht aan het einde van de 2 minuten stotteren: het beschermt tegen ziekten. De overheid zelf heeft te veel mist veroorzaakt, door mensen niet serieus te nemen in hun zorgen over dit snel ontwikkelde vaccin, dat nu nog steeds in onderzoek zit, want ja de lange termijneffecten en bijwerkingen weten ook de wetenschappers nu nog niet. Mensen afschepen met de frikandellen vergelijking was in mijn ogen, de burgers met kritische vragen niet serieus nemen. 

"Wat ik wel weet is dat de burgers onderling nu ook lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan"

Hoe moeten mensen vertrouwen hebben in jouw beleid als overheid? Wanneer de ene leugen na de andere naar boven komt? Wanneer je steeds een beleid voert waar meer vragen dan antwoorden bij komen? Hoe moet je als burger dit allemaal nog serieus nemen, wanneer je al direct als complotgek of wappie wordt weggezet? De overheid lijkt wel vervreemd te zijn van zijn burgers, ze hebben totaal niet door wat er speelt in de echte wereld buiten de muren van het parlement. Wat ik wel weet is dat de burgers onderling nu ook lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. De QR code zal nog meer tweedeling veroorzaken. Burgers die andere burgers om hun QR code moeten gaan vragen, dat is je begeven op glad ijs! De BOA’s die gaan controleren of de uitbater wel mensen weigert die geen brave burger vinkje kan laten zien. Grote dwangsommen of sluiting van je zaak. Op mij komt dit niet echt over of wij nog in een democratisch vrij land wonen. Ik weet niet waar dit zal eindigen, maar ik voel mij angstig en ik heb mij nog nooit in mijn hele leven zo unheimisch gevoeld!

Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft tweewekelijks een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.